Gyurcsány Ferenc

A Fidesz elmagyarázta, miért nőtt ekkorát az élelmiszerek ára: “Gyurcsány!”

Ország

Ha Gyurcsányékon múlna, a magyarok már elviselhetetlen szankciós megélhetési válságban élnének – reagált a nagyobbik kormánypárt Kálmán Olga (DK) csütörtöki sajtótájékoztatójára, amelyen az ellenzéki politikus arról beszélt, novemberben 48 százalékkal kellett többet fizetni ugyanazért a néhány élelmiszerért egy budapesti boltban, mint májusban.

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az élelmiszerek ára azért emelkedik, “mert a Gyurcsányék által oly szolgaian támogatott brüsszeli szankciók miatt egész Európában elszabadultak az energiaárak és az infláció”.

“Ha Gyurcsányékon múlna, akkor a magyarok már elviselhetetlen szankciós megélhetési válságban élnének”

– jegyezték meg, hozzátéve: “a guruló dollárokért cserébe a baloldal ugyanis eladta a lelkét idegen hatalmaknak és leszerződött az energiaszankciók támogatása mellett akkor is, ha azok árát a magyar emberek fizetik meg”.

“A dollárbaloldal” nem szavazta meg sem a rezsicsökkentést, sem az árstopokat, ellenben “simán elzárná a magyarok előtt a gázt, az áramot és az üzemanyagot”

– olvasható a Fidesz közleményében.

DK: fél év alatt 48 százalékkal drágultak egyes élelmiszerek egy budapesti boltban

Novemberben 48 százalékkal kellett többet fizetni ugyanazért a néhány élelmiszerért egy budapesti boltban, mint májusban – mondta csütörtöki online sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője.

Kálmán Olga arról beszélt, hogy a DK munkatársai május 10-én és november 23-án is ugyanabban a budapesti élelmiszerüzletben vásároltak, de míg fél évvel ezelőtt 3607 forintot fizettek, addig néhány napja ugyanazokért a termékekért már 5337 forintot.

A politikus kiemelte, hogy egy liter 2,8 százalékos dobozos tej ára 385 forintról 749-re nőtt, egy kiló barna kenyéré pedig 399-ről 599-re. Eközben fél kiló pulykamellfilé 1199 helyett már 1673 forintba került – tette hozzá.

Az “orbáni infláció” legfontosabb bizonyítékai a bevásárlások után a pénztárnál kapott blokkok, ezek leleplezik Orbán Viktor miniszterelnök “hazug magyarázkodását a szankciókról és Brüsszelről” – mondta Kálmán Olga. Ezt a megélhetési válságot a kormányfő “12 éves rombolása, a tönkretett forint és a rezsi brutális emelése okozta” – fogalmazott. A képviselő állítása szerint ebből csak a Dobrev Klára vezette árnyékkormány jelenthet kiutat, amely jövő év március 31-ig nulla százalékosra csökkentené egyes alapélelmiszerek áfakulcsát.