Nyíregyháza Városháza

Menstruációs pótszabadság bevezetéséről is tárgyaltak a nyíregyházi közgyűlésen

Helyi hírek

Babosi György, a Szövetségben Nyíregyházáért képviselője előterjesztésében menstruációs pótszabadság bevezetését kezdeményezte az önkormányzat alkalmazásában álló nőknek. A menstruációs pótszabadságotszakorvosi igazoláshoz kötné a politikus.

„Jelen jogszabályok szerint sem az önkormányzati alkalmazottak – tehát itt a városházi dolgozóknak – nem megoldható ez a pótszabadság, ezért javasoltuk, én és más képviselőtársaim azt, hogy ezzel keressük majd meg a Minisztériumot, hogy ezt parlamenti környezetben, országosan tegyék lehetővé ezeknek a pótszabadságoknak a kiadását. Mi, amibe bele tudunk szólni, ez csak jelenleg a nyíregyházi önkormányzati tulajdonban lévő cégeknek az alkalmazottaira vonatkozna” – mondta Babosi György.

Halkóné dr. Rudolf Éva, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője viszont kiemelte, a Magyarországon hatályos jogszabályok jelenleg nem teszik lehetővé a menstruációs szabadság teljes körű bevezetésének a lehetőségét, az előterjesztésben is csak az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságoknál kéri a többletszabadságot Babosi György képviselő.

„Ez azonban megkülönböztető. Együtt érezve minden ilyen jellegű egészségügyi nehézséggel együtt élő hölgytársammal, a határozati javaslat megszavazásától tartózkodni fogok, tekintettel arra, hogy jelen formájában annak személyi hatálya nem terjed ki valamennyi, az önkormányzat feladatellátásában érintett női munkavállalóra. Engedjenek meg egy személyes utolsó gondolatot nőként, lányos anyaként. Higgyék el uraim, hogy ez a téma attól sokkal szenzitívebb, mint hogy valamennyi hölgytársam számára ilyen széles körben, ilyen nagy nyilvánosság előtt tárgyaljunk erről” – mondta Halkóné dr. Rudolf Éva

A közgyűlés végül 8 igen és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el az előterjesztést.