Bíróság, kalapács

Kerékpárokra ,,szakosodott” a tolvaj ellen emeltek vádat

Rendőrség

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy többszörösen büntetett előéletű, harmincas éveiben járó férfi ellen, aki a vád szerint 2021 októberében ellopott egy tucat kerékpárt, feltört egy gépkocsit és még garázda magatartást is tanúsított. A letartóztatásban lévő vádlottal szemben fegyházbüntetést indítványoz a kerületi ügyészség.

A vádirat lényege szerint a vádlott 2021 októberében Budapest XIII. kerületében, több helyszínről ellopott 12 – együtt összesen közel 1,5 millió forint értékű – kerékpárt. A férfi nyitva hagyott bejárati és garázsajtókon keresztül jutott be különböző társasházakba, ahol a mélygarázsokban levágta az ott tárolt bicikliket védő lakatokat, láncokat, és elvitte a kerékpárokat. Az egyik társasházban egy gépkocsi ablakát törte be, és abból kéziszerszámokat tulajdonított el.

A vádiratnak részét képezi továbbá a férfi azon erőszakos cselekménye is, amikor a Váci úton összeveszett a barátnőjével és dühében belerúgott egy ott parkoló autóba, ezzel behorpasztva és megrepesztve annak sárvédőjét.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a férfit – különös és többszörös visszaesőként – üzletszerű lopások bűntettével és vétségével, valamint garázdasággal és rongálással vádolja. A kerületi ügyészség a vádlottal szemben – halmazati büntetésként –fegyházbüntetés kiszabására, valamint arra is indítványt tett a vádiratban, hogy a bíróság állapítsa meg, a férfi nem bocsátható feltételes szabadságra.

A vádlott jelenleg letartóztatásban van.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság – az elfogásról és több kerékpár megtalálásáról is beszámoló, fényképeket is tartalmazó közleménye – ezen a linken érhető el: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/a-budapesti-rendorok-veget-vetettek-egy-xiii

A felvételen, amely elérhető az Ügyészség hivatalos Youtube csatornáján az alábbi linken, az látható, hogy a vádlott lemegy egy mélygarázsba, ahonnan az eltulajdonított egyik kerékpárral távozik: