Fél egy körül lesz a legerősebb a részletes napfogyatkozás Szegeden

Egyetem Ország

Kedden részleges napfogyatkozás lesz, a legnagyobb mértékű fedésre fél egykor számíthatunk. Az égi jelenségre programokkal is készülnek Szegeden.

A Szegedi Csillagvizsgálóban zajló, regisztrációhoz kötött rendezvény mellett a Dóm, illetve a Rerrich Béla téren is biztonságosan megfigyelhető lesz a napfogyatkozás, az SZTE TTIK Fizikai Intézet és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportjának munkatársai köszönhetően. Megfelelő szűrőkkel ellátott távcsövek és egyéb úgynevezett napnéző eszközök segítségével és biztonságos védelme mellett nézhetik meg az égi jelenséget az érdeklődők.

A napfogyatkozás 11:30-tól körülbelül 13:30-ig tart, a legnagyobb mértékű körülbelül egyharmados fedés 12:30 körül várható. A Dóm és Rerrich téri program ingyenes, előzetes bejelentkezés oda nem szükséges. A Szegedi Csillagvizsgáló külön programjairól, előadásairól itt olvashat bővebben. Kedd reggel 7 óra előtt még voltak szabad helyek.

Az más kérdés, hogy mi látszik majd mindebből, arra a “csúcsidőszakra” felhős eget és 60 százalékkal esőt is jelez előre az idokep.hu.

A Szegedi Csillagvizsgálónál van borult idő garancia is. Amennyiben az időjárás semmilyen formában nem teszi lehetővé a fogyatkozás megfigyelését, úgy a megváltott jeggyel egy péntek esti nyitvatartás éjszakai távcsöves bemutatóján ingyenesen vehet részt az érdeklődő.