Volánbusz

Sztrájkot hirdettek a buszvezetők

Ország

Az elmaradt béremelés miatt a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) figyelmeztető sztrájkot hirdetett október 25-re – közölte honlapján a szervezet. Jövő kedden 14 és 16 óra között nem járnak majd az autóbuszok. A SZAKSZ tájékoztatása szerint október 19-én, szerdán tárgyaltak először a Volánbusz Zrt. vezérkarával, ekkor közölték a cég vezetőségével, hogy az inflációs hatások, a jelenlegi gazdasági helyzet és a megnövekedett rezsiszámlák miatt fizetésemelést kérnek.

A feleknek a követelések teljesítéséről és a sztrájk napján biztosított elégséges feltételekről sem sikerült megállapodniuk, de péntek délután ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

“A foglalkoztatási szabályokra vonatkozó pozitív változtatási igényünket sem tudtuk elfogadtatni a munkáltatói oldallal, azokkal kapcsolatban még konkrét módosítási időpontot sem kaptunk, így nem maradt más eszköz a SZAKSZ számára, mint hogy bejelentse következő demonstratív lépését”

– olvasható Dobi István SZAKSZ-elnök közleményében.

A Volánbusz feladata a szolgáltatás biztosítása

Dobi István azt is közölte, hogy a vonatkozó törvény szerint a Volánbusznak a sztrájk előtt két nappal kell tájékoztatnia az utazóközönséget arról, hogy a munkabeszüntetés ideje alatt mely járatok közlekednek.

A közlekedési szolgáltatónak megfelelő és eleget tevő menetrendtervezetet kell kidolgoznia, és azt szintén legkésőbb a sztrájk előtt két nappal a lakosság egyidejű tájékoztatásával kell meghirdetnie.

A SZAKSZ szerint – az elégséges szolgáltatást biztosítva – a Volánbusz felelőssége a sztrájkmenetrend összeállítása, ami alapján a szolgálatban lévő autóbuszvezetők ellátják a munkájukat. Ha a Volánbusz nem dolgozza ki és nem teszi közzé a figyelmeztető sztrájk ideje alatt közlekedő járatokat, akkor október 25-én délután két órán át nem járnak a Volánbusz járatai.