Nyíregyháza Városháza

A szeptemberi nyíregyházi közgyülésén a parkolókról és a takarékosságról egyeztettek a képviselők

Helyi hírek

A Nyíregyháza MJV szeptemberi közgyűlésén a képviselők döntöttek az új parkolóhelyek létesítéséről, és a fizető parkolók üzemeltetésének szabályozásáról szóló önkormányzati rendeletet módosították. Emellett az energiaárak emelkedése miatt takarékossági tervet készítettek.

Kovács Ferenc polgármester a napokban részt vett a Megyei Jogú Városok közgyűlésén, amelynek az emelkedő energiaárak miatt a költségek és azok kezelése volt a fő napirend.

„Minden önkormányzat foglalkozik ezzel, így mi is, első körben augusztus 30-ig kértem be a cégeinktől, intézményeinktől azokat a takarékossági terveket, amelyeket azóta folyamatosan dolgozunk át, annak érdekében, hogy az önkormányzati rendszer működése zavartalan legyen, ugyanakkor ilyen energiaárak mellett ne vállaljunk szükségtelen kiadásokat, de minden értékünket meg tudjuk őrizni.”

– mondta a polgármester

Az októberi közgyűlésre készül majd el az az előterjesztés, amely a konkrét terveket is tartalmazza – tette hozzá Kovács Ferenc.  Újhelyi János, a Szövetségben Nyíregyházáért képviselője felszólalásában az útfelújítási programot méltatva felhívta a figyelmet arra, hogy a Luther utca környékén is szívesen látna út-, valamint járdafelújításokat.

A polgármester válaszában ismertette, hogy az önkormányzat a rendelkezésére álló forrásokat teljes mértékben kihasználja, és a kormány megtakarítási programja ellenére Nyíregyházán továbbra is mehetnek a futó programok. Ez alól kivétel a Tiszavasvári úti felüljáró végső munkálatainak befejezése, valamint a Törvényszéki beruházás és a leendő tornacsarnok még meg sem kezdődött építése van csak átütemezve. Az összes többi beruházás jelenleg is folyik, és várhatóan be is fejeződik majd a határidőkre.

Kovács Ferenc polgármester a napirendi pont megvitatásának kapcsán elmondta, a rendelettervezet a beérkezett jelzések alapján a lakossági igényeket elégít ki azzal, hogy újabb parkolóhelyeket jelölnek ki a városban, a parkolódíjak emelése pedig mindenképpen indokolt, ez évek óta nem történt meg, amelynek a gazdálkodás fenntarthatósága szempontjából is fontos jelentősége van.

„Olyan mértékben nőtt az új forgalomba helyezett személyautók száma, ami egyébként jó hír, mert azt jelzi, hogy gyarapodnak a nyíregyháziak, amellyel nem lehet versenyezni parkolóhelyek létesítésével. Kell egy értelmes szabályozás, a gazdálkodás, költségek fenntartása, biztosítása és kifizetése mellett is.”

Hozzátette, a környező települések díjaihoz igazodva, de a megyei jogú városok közül nem kiemelkedően magasak az új díjmegállapítások.