Bagoly utcai Bölcsőde Szeged

Új bölcsőde épül Szegeden a marostői városrészben

Gazdaság Helyi hírek

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017 óta eddig hat bölcsődét újított fel összesen közel 1,4 milliárd forintból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Most a marostői városrészben a Bagoly Utcai Bölcsőde felépítésével egy zöldmezős beruházás valósul meg Szegeden.

Az új intézmény alapkövét ma Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester, Király Sándorné bölcsődeigazgató, valamint Joób Márton, Mihálik Edvin és Avramov András önkormányzati képviselők tették le.

Az önkormányzat a mai kor elvárásainak megfelelő, energetikailag korszerű és ezáltal gazdaságosan fenntartható, akadálymentesített Bagoly Utcai Bölcsődét épít fel, erre a város 800 millió forint európai uniós támogatást kapott, amelyet az önkormányzat további 285 millió forint önerővel egészít ki – írta portálunkhoz is eljuttatott közleményében Szeged város.

Cél, hogy kiváltsa a Töltés utcai intézmény 1986 óta bölcsődeként működő, több mint száz éves, korszerűtlen épületét, miközben a férőhelyek száma is nő. A Töltés Utcai Bölcsőde régi épülete a jövőben a bölcsődék karbantartó helyiségeként működik tovább. A megnövekedett igényekre tekintettel a beruházásnak köszönhetően egy 20-szal megemelt, összesen 64 férőhelyes bölcsőde valósul meg. A gyerekekről 20 dolgozó gondoskodik majd, 5 új álláshely létesül.

Az új bölcsőde integrált rendszerben sajátos nevelési igényű gyermekek elhelyezésre is szolgál.

Az épületek köré parkosított játszórészek, valamint fedett és nyitott teraszok kerülnek. A parkosított zöldfelület mérete 2210 négyzetméter lesz. Mindkét épület földszintes, extenzív zöldtetővel, pozsgás növényekkel telepítve készül. A homlokzaton a szürke színű nyílászárók műanyag és alumínium kivitelben készülnek, háromrétegű üvegezéssel. A főbejárat mellett, a telken belül 20 kerékpár elhelyezésére lesz lehetőség, amelyből 10 beálló fedett lesz. Az épület előtti közterületen 16 parkolóhelyet alakítanak ki, amelyből 1 akadálymentesített lesz.

Bagoly utcai Bölcsőde Szeged

Az épület belső udvari részét alakítják ki az ide járó bölcsődés gyerekeknek. Ezen a részen 6, egyenként több mint 50 négyzetméteres gyermekszobát és a hozzájuk kapcsolódó öltözőket, vizesblokkokat és raktárszobákat hoznak létre. Mindegyik csoportszobához közvetlenül tartozik majd az udvaron összesen 6 nagyméretű, burkolt, egyenként több mint 40 négyzetméteres részben fedett és nyitott terasz.

Az épület gépészetét részben a földszinten, illetve a szellőzést a lapostetőn egy zárt, fedett részen helyezik el. A fűtéshez és hűtéshez szükséges energiát 6 levegő-víz hőszivattyú biztosítja. Az épületben padló- és mennyezetfűtést építenek ki, és mennyezethűtés lesz, szerkezettemperálás formájában.

Gázbekötés nem készül, a konyhai berendezések mind elektromos működtetésűek lesznek.

A tetőn napelemes rendszert telepítenek. A belső világítást LED-fényforrások biztosítják, illetve kiépítik az informatikai, kamera- és behatolásjelző-rendszert. Az épület körül és a hátsó játszóudvaron kiselemes beton térkőburkolat, műanyag burkolatú közlekedők, valamint a játszóeszközök alatt gumilapburkolat készül. Az udvaron a gyermekeknek három vizes tocsogó épül, a tereprendezést követően pedig füvesítik az udvart 1500 négyzetméteren, 25 fával és cserjékkel beültetve, kerti játékokat is telepítenek.

Sebestyén Tibor építész tervei alapján az új Bagoly Utcai Bölcsőde építésének a közbeszerzési eljárásban nyertes kivitelezője a szegedi Miksi Bau Kft. A bölcsődét a tervek szerint 2023 őszén veszik birtokba a gyerekek és az ott dolgozók.

A bölcsődefejlesztési programban 2017 óta hat intézmény újult meg. A Cső utcai, a Dobó utcai, az Agyagos utcai, a Szentmihályi, a Gyík utcai és Siha közi bölcsődére az önkormányzat összesen 1 milliárd 380 millió forintot fordított (ebből 1 milliárd 140 millió forint uniós támogatás, 240 millió forint saját forrás). A bölcsődefejlesztési program a Vitéz utcai intézmény újjáépítésével folytatódik.

Fotók: Frank Yvette