Nem adja az állam kezébe a helyi vízművet Debrecen

Helyi hírek

Fontos ügyről döntött ma Debrecen közgyűlése. A vízmű a város tulajdonában marad. Nem adja át a víziközmű-vagyonát Debrecen az államnak, az energiaárak drasztikus növekedése miatt viszont a vízműcég szinte csak Debrecenben szolgáltat majd – osztotta meg Katona Erzsébet önkormányzati képviselő. Az eseményről az alpolgármester is posztolt.

A közgyűlésról szóló leirat több információval is szolgál:

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény ez év nyári módosítása lehetővé teszi a nehéz gazdasági helyzetben lévő önkormányzatok és a tulajdonukban működő szolgáltatók számára, hogy a közszolgáltatáshoz kapcsolódó vagyon Magyar Állam részére történő átadásával – önkéntes módon – a Nemzeti Vízművek Zrt. által kidolgozott integrációs programban vehessenek részt, melyben önkéntes alapon történik a részvétel az önkormányzatok részéről.

Köszönik, nem kérik az állami segítséget

Az állami beavatkozás ezen eszközével élve mód nyílik segíteni az érintett önkormányzatokon, és rendezni az ágazatban kialakult finanszírozási gondokat az ellátásbiztonság érdekében azáltal, hogy az önkormányzatok az őket terhelő ellátási felelősséget a Nemzeti Vízművek Zrt. útján a Magyar Államra ruházzák át. Döntési alternatíva formájában került megfogalmazásra a testületi döntés, mely a programban való részvételről, a víziközmű-vagyon és működtető vagyon, valamint a fel nem használt fejlesztési források államra történő ingyenes átruházásáról szól. A közgyűlés egyhangúlag foglalt állást,  azt a javaslatot támogatva, hogy az önkormányzat ne vegyen részt az önkéntes átruházási folyamatban.

A víziközmű-szolgáltatás (ivóvízellátás, szennyvízelvezetés és tisztítás) hosszú távú biztosítása érdekében – a hatályos jogi szabályozásnak megfelelően –, víziközmű-rendszerenként tizenöt éves időtávra, évente Gördülő Fejlesztési Tervet szükséges készíteni, melyet jóváhagyásra be kell nyújtani a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz. A terv tartalmaz olyan beruházásokat is, melyek finanszírozását az önkormányzat vállalja, ezek tekintetében szükséges a közgyűlés jóváhagyó határozata. Az előterjesztésben foglalt határozati javaslat szerint az önkormányzat 2023. évi költségvetésébe beruházásokra nettó 18.100.000 Ft-ot fog betervezni, melynek terhére víziközmű- bővítések (ivóvízhálózat és szennyvízcsatorna-hálózat) valósulhatnak meg. Az előterjesztést a közgyűlés elfogadta.

Debreceni városvezetés: nem csökken a város vízkészlete, ide nem jöhet semmilyen környezetszennyező ipari tevékenység