Betyársereg tüntetése Nyíregyházán

A Betyársereg és a romák mellett is tüntettek Nyíregyházán vasárnap

Helyi hírek

Novák Előd a Mi Hazánk-alelnök támogatásával szevezett tüntetést Nyíregyházára a Betyársereg, mert állításuk szerint a közelmúltban “majdnem megismétlődött a Cozma-gyilkosság”, amikor Vásárosnamény-Gergelyiugornyán egy szórakozóhely előtt megkéselték az ott dolgozó Juhász Gergőt, a Betyársereg megyei vezetőjét.

A Kossuth téri demonstrációra nagyjából négyszáz fekete ruhás tüntető érkezett. A RomNet beszámolója szerint az ellentüntetők ennél többen voltak.

Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője arról beszélt, “ilyenkor nem kérdés, hogy ki kell állnunk és sorsközösséget kell vállalnunk a  magunkfajtával”. Azt is hozzátette, hogy elvárja a magyarországi cigányságtól, hogy a bestális bűnözőket közösítsék ki maguk közül. Úgy fogalmazott, arcpirító, hogy a hazai igazságszolgáltatás (jelen esetben az Ügyészség) kimondva, vagy kimondatlanul rendre a bűnözők mellett foglal állást.

Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk alelnöke szerint az elmúlt évtizedekben kialakult egy olyan szubkultúra, amelynek tagjaira nem vonatkozik az igazságszolgáltatás, és kényük-kedvük szerint garázdálkodhatnak. Felháborító, hogy az esetek többségében számottevő büntetés nélkül ússzák meg. A szóban forgó cselekmény elkövetője pedig már 72 óra múlva szabadlábon volt annak ellenére, hogy a célja egyértelműen az élet kioltása volt – fogalmazott.

László Attila, a Magyar Önvédelmi Mozgalom vezetője arról beszélt, “Magyarországon nincs közbiztonság, a Nyírségben különösen nincs, ezért semmilyen más választásunk nem maradt, mint az összefogás”.

Dr. Apáti István a pódiumra lépve arra hívta fel a figyelmet, hogy ami a megkéselt Juhász Gergővel történt az sajnos az ország bármelyik pontján megtörténhet bárkivel. Csak egy hajszálon múlott, hogy Gergő ma itt lehet közöttünk.

“Egy bedrogozott, hulladék, egy emberalatti lény cselekedete miatt kishíján apa nélkül maradtak fiai. Ami viszont ezután következett az a magyar igazságszolgáltatás megcsúfolása” – idézi Apátit a magyarjelen.hu.

Végül felszólalt Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, frakcióvezetője is. A parlamenti politikus arról beszélt, hogy

“miközben a magyarság rohamosan fogyatkozik, az elmúlt 150 esztendő arról szólt, hogy a cigányság generációnként megduplázza lélekszámát. Akik ezt nem hajlandók tudomásul venni, azok kollektív nemzetárulást, öngyilkosságot követnek el” – tette hozzá Toroczkai László

Csak olyanokkal tudunk együtt élni, akik nem akarnak megtámadni, minket és tisztelik a magyarságot. Csak azzal a cigány vezetővel vagyok hajlandó tárgyalni, aki a magyar zászló égisze alatt teszi ezt meg. Várjuk azokat a cigány vezetőket, akik a békesség mellett elkötelezettek, de sajnos ilyeneket nem igazán látunk, mert az Országos Roma Önkormányzat jelenleg egy bűnszervezet. Egy magyar testvérünket majdnem szíven szúrják és még ők jönnek ide provokálni. Hol vannak azok a roma vezetők, akik ilyenkor visszafognák a bűnözőiket – mondta Toroczkai.

Kiss Istán nyíregyházi vállalkozó, a romák megmozdulàsanak szervezője arról beszélt, hogy hasonló célú rasszista megmozdulások vezettek a 2009-es kilenc településen végrehajtott, hat halálos áldozattal járt cigányellenes terrorhullámhoz. Követelte a kormanyfőtől, a belügyminisztertől, tegyen meg mindent, hogy a félkatonai, gyülöletkeltő szélsőjobboldali szervezeteket betiltsák, és akadályozzák meg azok megfélemlítő és uszító felvonulását.

Balogh Artúr, a városi cigány önkormányzati vezetője azt mondta, az országban elsőként állítottak emléktáblát a másfél évtizeddel ezelőtti romák elleni terrorhullám áldozatainak, és nem szeretnék, ha újabb áldozatokra kellene emlékeznie a magyarországi cigányságnak, mert az ilyen szélsőséges megmozdulások ide vezethetnek.

Dancs Mihály, az Országos Roma Önkormányzat elnökelyettese azt mondta, el kell utasítani a kollektív bűnösség elvét, meg kell állítani a kirekesztést, a gyűlöletkeltést, és a keresztény, emberi értékeket vallva kell együtt élnünk. A cigányság nem lehet bűnbak, nem lehet szétszakítani a társadalmat – fogalmazott a Borsod megyei roma politikus.
“A bűnnek nincs színe, csak bűn van” – hangoztatta Dancs Mihaly, felidézve, hogy a Betyárseregnek több megyei vezetőjévé olyan embereket választottak, akiket a biróság jogerősen elítélt.

A romák békés tüntetésére mintegy ezer ember érkezett az ország legkülönbözöbb településeiröl, és aláírták azt a petíciót, amit a kormányzatnak nyújtanak be a szélsőséges szervezetek betiltásáért. A romák tüntetésére két Mi Hazánk-os pólót viselő férfi is bement, hogy provokálják a cigányokat, őket a szervezők felszólítására a rendőrök vezették ki az Országzászló téren zajló eseményről – olvasható a RomNet beszámolójában.