Augusztus 20-ai tűzijáték / Fotó: MTI Balogh Zoltán

Lefújták a tűzijátékot, a Szent Jobb-körmenet is elmarad

Ország

Az ünnepi tűzijáték elhalasztásáról döntött szombat déli ülésén a várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs.

Kovács Zoltán, a testület vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték- és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján az operatív törzs arra jutott, hogy az este 9 órára tervezett tűzijáték megtartása nem biztonságos. A tervek szerint a tűzijátékot jövő szombat este 9 órakor tartják meg.

Emellett az operatív törzs azt javasolta, hogy a most 17 órakor kezdődő ünnepi szentmisét a Szent István tér helyett a Szent István-bazilikában tartsák meg. A körmenet helyett pedig a bazilikában, a kihelyezett Szent Jobb ereklye előtt zenés imaórát tartsanak – írta Kovács Zoltán, ismételten kérve: a Szent István- napi rendezvényekről és az időjárási körülményekről részletesen tájékozódjanak az érdeklődők a programsorozat applikációján és honlapján, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján és a média híradásain keresztül.

Elmarad a körmenet

Elmarad a Szent István-napi hagyományos Szent Jobb-körmenet Budapesten, az ünnepi szentmisét megtartják a Szent István-bazilikában – közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szombaton kora délután az MTI-vel.

Azt írták: az operatív törzs ajánlását figyelembe véve a délután 5 órakor kezdődő szentmisét a Szent István-bazilika előtti tér helyett a bazilikában tartják, de kivetítőkön a tér felé is közvetítik. A szentmise után a körmenet helyett a “rendkívüli körülmények közt érvényes szokás szerint” a Szent István-bazilikában, a kihelyezett Szent Jobb-ereklye előtt zenés imaórát tartanak, amelynek végén a szertartást vezető Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ereklyével megáldja a híveket.

A bazilikában a híveknek érkezési sorrendben, korlátozott számban tudnak helyet biztosítani – tették hozzá.