Illegális idősotthont működtető és idősek vagyonát megszerző bűnözői csoport letartóztatását indítványozza az ügyészség

Rendőrség

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt egy éveken át illegálisan idősotthont működtető és idős emberek vagyonát jól szervezetten megszerző bűnözői csoport öt tagjának letartóztatását, további egy társuk bűnügyi felügyeletét indítványozza.

A megalapozott gyanú szerint a négytagú család Kecskemét-Hetényegyházán évek óta engedély nélkül működtetett idősotthont. Ide kórházi kapcsolatuk révén időskorú, leromlott egészségi, fizikai vagy pszichikai állapotban lévő,  támogató és személyes gondoskodást nyújtó családi háttérrel nem rendelkező betegeket folyamatos, elszállásolásra, étkeztetésre, szükség esetén ápolásra kiterjedő ellátás ígéretével költöztettek be. Egyidejűleg ügyvédi és szakértői közreműködéssel az ingó- és ingatlan vagyonukat megszerezték.

A kecskeméti nyomozók a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatala, továbbá igazságügyi szakértők bevonásával végrehajtott akciójuk során a bűnözői csoport tagjait többrendbeli különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt 2022. július 19-én őrizetbe vették és gyanúsítottként kihallgatták.

A Kecskeméti Járási Ügyészség a legszigorúbb kényszerintézkedés, a letartóztatás elrendelését indítványozza a gyanúsítottakkal szemben, mert a terhükre rótt bűncselekmények súlyossága, büntetéssel fenyegetettsége miatt fennáll a szökésük, elrejtőzésük veszélye. Ezen kívül a cselekmények szervezett jellegéből, megvalósítási módjából megalapozottan tartani lehet attól is, hogy szabadlábon hagyásuk esetén tanúk befolyásolásával a bizonyítás eredményességét veszélyeztetnék. Végül mivel a bűnözői csoport idős emberek kiszolgáltatott helyzetét kihasználva éveken át  követte el a bűncselekményeket, ezért letartóztatásukat a bűnismétlés reális veszélye is indokolja.