Megújult a gyulai plébánia

Megújult a gyulai Nádi Boldogasszony Plébánia Közösségi Háza

Gazdaság Helyi hírek

Befejeződött a gyulai Nádi Boldogasszony Plébánia Közösségi Háza energetikai rendszerének korszerűsítése, amelyre a Szeged-Csanádi Egyházmegye csaknem 138 millió forint uniós támogatást nyert el.

Az alig tíz hónapig tartó kivitelezés során felújították és cserélték az épület külső nyílászáróit, szigetelték a padlást és a pincefödémet, valamint korszerűsítették a fűtési rendszert a Gyula belvárosában lévő épületben – közölte az egyházmegye az MTI-vel. A támogatást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretéből nyerték el.

– Hatalmas segítséget jelentett nekünk a korszerűsítés, mert így birtokba vehetjük az épületet. Terveink szerint a munkálatok nem állnak meg itt, szeretnénk felújítani a tetőt, majd a külső homlokzatot, később pedig a belső tereket is. A közösségi házban kulturális programokat tervezünk, de otthonra lelhetnek itt az ifjúsági és az imacsoportok is. Az emeleten a zarándokok, a lelkigyakorlatokra érkezők kaphatnak helyet, a földszinten pedig múzeum kialakítását tervezzük. A 18. század közepétől vannak olyan értékeink, melyek érdemesek a bemutatásra. Az ötvös- és a textilmunkák mellett a Mária múzeum néprajzi anyaga is ide kerülhetne – mondta Kovács Péter plébános a magyarkurir.hu.portálnak

Mindezeken túl a gyűjtemény egyedi emléket állítana a megyét a török hódoltság után újratelepítő Harruckern családnak, de egy Apor Vilmos-emlékszoba kialakítása is a tervek között szerepel, ahol a vértanú püspök személyes tárgyait mutatnák be.

nyitókép: Gyula TV