Átadták az Oskola utcát

Ünnepélyesen is átadták az Oskola utcát

Gazdaság Helyi hírek

Az autósok és a kerékpárosok már jó ideje használják, ám csak ma avatták fel hivatalosan Szeged saját költségvetéséből és az Unió támogatásával összesen 2,4 milliárd forintból felújított gyalogos- és kerékpárosbarát Oskola utcát.

Juhász Lóránt, a Délút Kft. ügyvezető igazgatója szombat délután jentette készre az Oskola utcát, Botka László Szeged polgármestere a város nevében megköszönte ezt .

Átadták az Oskola utcát, Botka Lászlóval

 – Általában százévente egyszer biztos újjáépítjük az Oskola utcát, ez éppen most jött el. A mostani felújításnál figyelembe vettük azt, hogy az elmúlt években, évtizedekben a kerékpáros közlekedés fejlődésének köszönhetően Magyarország második legforgalmasabb kerékpáros utcájává nőtte ki magát

– idézte a polgármestert az önkormányzat portálja, a szeged.hu.

Legfontosabb feladat az volt, hogy a kerékpáros forgalmat előnyben részesítsék. Emellett arra is figyeltek, hogy egy zöld, gyalogosbarát utca jöjjön létre a Szeged belvárosában.

Kerékpárosbarát az Oskola utca

A beruházás egy két éves átfogó, városfejlesztési munka része volt, 2,4 milliárd forintból hat városrészben újította meg Szeged a kerékpáros és a közösségi közlekedést. Erre a 1 milliárd 430 millió forintot adott Brüsszel, 955 millió forintot pedig Szeged saját költségvetéséből tett hozzá.

Kiderült, két év alatt huszonhat kilométerrel bővült Szeged kerékpárút-hálózata, ami most százhuszonegy kilométer hosszú. A polgármester szerint nem véletlen, hogy a hazai nagyvárosok közül Szegeden kerékpároznak a legtöbben.

Bőven jut hely a teraszoknak is az Oskola utcában.
Bőven jut hely a teraszoknak is az Oskola utcában. Fotók: Frank Yvette

Az Oskola utca leglátványosabb változásai az irányhelyes kerékpársávok és az, hogy a korábbi szűk járda 4,3 méteres sétánnyá szélesedett, ahol az utca vendéglátósai már bátran alakíthatnak ki teraszokat. A kerékpársávok megszokása nem volt könnyű, utána azonban már örömmel használják a szegediek – és kicsit rácsodálkoznak a vendégbiciklizők…

Összesen 5850 négyzetméternyi burkolatot tett le a kivitelező, ebből kétezer négyzetméter klinkertégla és 380 négyzetméter fehér burkolólap. – Az Oskola utcán tizenhárom mezei juhart is ültettek – írta a város portálja.