430 méter aszfaltot hozott a debreceni városvezetés a Felsőpércsi utcára

Helyi hírek

Tovább folytatódik a felsőpércsi utca aszfaltozása – számolt be honlapján a debreceni önkormányzat.

Papp László emlékeztetett: 2017-ben, amikor Türk László bizalmat kapott a környéken élőktől, akkor egyeztettek arról, hogy Pósán László támogatásával a Felsőpércsi utcán, mint gyűjtőúton komoly fejlesztéseket fognak végrehajtani annak érdekében, hogy a Kondoroskertnek ez az övezete is fejlődésnek tudjon indulni.  A Felsőpércsi utca szilárd útburkolattal való ellátása az alapvető feltétele annak, hogy a csatlakozó utcákban is hasonló fejlesztésekre legyen lehetőség. A Felsőpércsi utca eddig – két ütemben – összesen 770 méter hosszon kapott szilárd útburkolatot, s az újabb 430 méteres szakasz megépültével összesen 1,2 kilométer lesz majd burkolt, megfelelő csapadékvíz-elvezetéssel és útpadkával rendelkező. A harmadik ütem kivitelezését – nyílt közbeszerzési eljárást követően – a Vajda Mélyépítő Kft. végzi, s a munkálatok értéke bruttó 85 millió forint. Papp László hangsúlyozta, hogy a város úgy tekint a Kondoroskertre is, mint olyan területre, amely Debrecen lakóterületeinek bővítése szempontjából komoly lehetőségeket hordoz. A fejlesztések tehát nem állnak meg. A polgármester azt is megemlítette, hogy a Felsőpércsi utca mostani tovább-aszfaltozását az Agrárminisztérium által a külterületi helyi közutak fejlesztésének támogatására kiírt pályázaton elnyert 300 millió forint teszi lehetővé, melyből a Csárda utca fejlesztése is folytatódik.  Papp László a munkálatok idejére türelmet kért a Felsőpércsi utca érintett szakaszán és környékén élőktől annak jegyében, hogy ha ez a fejlesztés elkészül, komfortosabbá, jobbá, élhetőbbé teszi ezt a városrészt. A beruházás befejezésének szerződés szerinti határideje ez év októbere, de a kivitelező mindent megtesz annak érdekében, hogy ennél előbb végezzen a munkával.

Türk László, a terület önkormányzati képviselője többek közt elmondta: hallott olyan lakossági véleményeket, melyek szerint a választási kampány elmúltával nem fog folytatódni a Felsőpércsi utcán az útépítés. A munkálatok megkezdése azonban bizonyítéka annak, hogy folytatódik. S ezzel nem csak az ezen az utcán lakók életminősége javul, hanem a környékbeli utcákon élőké is, mert a Felsőpércsi utca, mint gyűjtőút a környékbeliek kiközlekedését is megkönnyíti a 48-as útra. Türk László megköszönte a lakossági szószólóknak, hogy hozzá, mint a terület képviselőjéhez továbbítják az itt élők észrevételeit, melyeket a további fejlesztések lehetőségeinek megteremtése reményében továbbíthat Debrecen polgármesteréhez és az országgyűlési képviselőhöz.

Pósán László országgyűlési képviselő megköszönte Papp Lászlónak és Türk Lászlónak is azt, hogy a városrészi fejlesztéseket évek óta kitüntetett figyelemmel kezelik, s a Kertségi Fejlesztési Program jóvoltából Debrecen önkormányzata komoly forrásokat biztosít a város keleti-délkeleti részének infrastrukturális fejlesztésére is. Teszi ezt annak érdekében, hogy lépésről lépésre, a rendelkezésre álló forrásokat figyelembe véve ezt a városrészt is egyre inkább összekapcsolja Debrecen belső részeivel, ezáltal újabb és újabb, lakóövezetek kialakítása szempontjából értékes területeket feltárva. Ebben a városrészben ez a folyamat a Kondoroskert utca aszfaltozásával indult, majd a vasúti kereszteződést – mint egyfajta gátat, akadályt – átlépve a Felsőpércsi utca szakaszosan történő aszfaltozásával folytatódik. Pósán László reményét fejezte ki, hogy a későbbiek folyamán a város más pontjain is hasonlóan fejlesztendő gyűjtőutakra úgy lehet majd rákötni a csatlakozó utcákat, hogy azok a hétköznapi forgalom szempontjából minden igényt kielégítsenek. Ezekhez a fejlesztésekhez – a kellő források megteremtésén túl – az érintett lakosság pozitív, támogató hozzáállása is szükséges, hogy az útépítésekhez szükséges területeket biztosítani lehessen – hangsúlyozta Pósán László.

A Felsőpércsi utca a fejlesztés mostani, harmadik ütemében a Koriander utcától a Csereág utcáig tartó szakaszon 5,5 méter szélességben kap aszfaltburkolatot. Az útépítés során nyílt, burkolt csapadékvíz-elvezető árok kialakítása is megvalósul, s mindkét oldalon stabilizált útpadka készül 0,75, illetve 1,25 méter szélességben.

Fotó: DMJVÖ