Fidesz-szavazók, Fidesz-szimpatizánsok

Labdába rúghat a Fidesz Budapesten? Így állnak a fővárosi választókörzetek a legfrissebb közvélemény-kutatások alapján

Helyi hírek

Megmutatjuk, hogy a közvélemény-kutatások szerint hogyan alakulna az eredmény a budapesti választókörzetekben a 2022-es választásokon. Lássuk, mi várható a főváros 18 választókerületében a taktikaiszavazas.hu adatai alapján.

Kijelenthető, hogy mindegyik választókerületben az Egységben Magyarországért jelöltjei vezetnek a Fidesz jelöltjeivel szemben.  Majdnem minden körzetben kétszámjegyű az ellenzéki jelöltek fölénye, ami azt jelenti, hogyha ez az eredmény születne a választásokon, akkor Budapesten a Fidesz nem tudna mandátumot szerezni egyik választókerületben sem.

Választókerület Egységben Magyarországért jelöltje Párt Fidesz jelöltje Különbség a két jelölt között
Budapest 1 Csárdi Antal LMP Böröcz László 14.2%
Budapest 2 Orosz Anna Momentum Simicskó István, dr. 12.9%
Budapest 3 Hajnal Miklós Momentum Fürjes Balázs 12.6%
Budapest 4 Tordai Bence Párbeszéd Gór Csaba 12.2%
Budapest 5 Oláh Lajos, dr. DK Kovács Balázs Norbert 22.5%
Budapest 6 Jámbor András Párbeszéd Sára Botond 15.9%
Budapest 7 Hiszékeny Dezső MSZP Harrach Tamás 40.4%
Budapest 8 Hadházy Ákos Momentum Borbély Ádám 25.9%
Budapest 9 Arató Gergely DK Pap Sándor 15.8%
Budapest 10 Szabó Tímea Párbeszéd Bús Balázs 22.7%
Budapest 11 Varju László DK Wintermantel Zsolt 24.5%
Budapest 12 Barkóczi Balázs DK Pintér Gábor 19.2%
Budapest 13 Vajda Zoltán MSZP Szatmáry Kristóf 9.4%
Budapest 14 Szilágyi György Jobbik Dunai Mónika 9.5%
Budapest 15 Kunhalmi Ágnes MSZP Lévai István Zoltán 14.2%
Budapest 16 Hiller István, dr. MSZP Földesi Gyula 20.0%
Budapest 17 Szabó Szabolcs Momentum Németh Szilárd 17.5%
Budapest 18 Tóth Endre Momentum Németh Zsolt 15.6%

Az alábbi táblázatban az Egységben Magyarországért és a Fidesz jelöltjeit tüntettük fel. A táblázat utolsó oszlopában látható, hogy hány százalékkal vezet az Egységben Magyarországért jelöltje a Fidesz jelöltjével szemben.

A legszorosabb verseny a 13-as körzetben várható, ahol mindössze 9,4 % a különbség Vajda Zoltán (MSZP) és Szatmáry Kristóf között, az előbbi javára. A másik körzet, ahol egyszámjegyű a különbség a két jelölt között, az a 14-es választókerület, ahol csak 9,5 %-al vezet a jobbikos Szilágyi György  Dunai Mónika előtt. A maradék 16 választókerületben ennél is jelentősebbek a különbségek. A legnagyobb előnye 40,4 % Hiszékeny Dezsőnek (MSZP)  van Harrach Tamással szemben, akik a 7-es körzetben indulnak. A dobogó második helyén Hadházy Ákos (Momentum) szerepel, aki 25,9 %-al vezet Borbély Ádám előtt a  8-as körzetben. Szintén meggyőző fölénnyel 24,5 % -al vezet a 11-es választókerületben Varju László (DK) a fideszes Wintermantel Zsolt előtt.

Hiszékeny Dezső biztos befutónak tűnik az idei választáson.

A Fidesznek ez súlyos vereség lenne Budapesten, hiszen a 2018-as választásokon 5 mandátumot is szerzett. Akkor Gulyás Gergely a 3-as, Varga Mihály a 4-es, Kocsis Máté a 6-os, Szatmáry Kristóf a 13-as és Dunai Mónika a 14-es körzetet nyerte meg. Az utóbbi két jelölt most is elindul ugyanabban a körzetben, mint 2018-ban. A mostani budapesti fideszes indulók közül ők ketten érhetik el a legjobb eredményeket. Az idei választásokon Fürjes Balázs, Gór Csaba és Sára Botond indul Gulyás Gergely, Varga Mihály és Kocsis Máté helyett. Jelenleg Fürjes Balázs 12,6 %, Gór Csaba 12,2 % és Sára Botond 15,9 % hátrányban vannak riválisaikhoz képest. Idén a Fidesz élvonalához tartozó három fideszest, nem indították el a budapesti körzetekben. A kérdés az, hogyha ők is indultak volna, mennyi lenne a különbség? Vajon ők nyerésre állnának, vagy ők is hátrányban lennének?

A Mi Hazánk Mozgalom  a  6-os körzetben a legerősebb. Itt Dúró Dóra képviselőjük indul, aki várhatóan a szavazatok 5,8 %-át fogja kapni, és ezzel ő az egyetlen olyan induló a kisebb pártok közül, aki 4 % feletti szavazatot kapna. A párt a 17-es, 15-ös, 16-os és a 12-es körzetben szerepelhet kiemelkedően, míg a legkevesebb támogatottságuk a 3-as, 4-es és az 1-es választókerületben van. A Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága 2,9 % körül van átlagosan Budapesten.

Dúró Dóra lehet az egyetlen olyan Mi Hazánkos jelölt, aki 5% feletti szavazatot kaphat Budapesten.

Az MKKP az 5-ös körzetben Terdik Roland révén 3 %-ot szerezne, és egyben itt érné el a legmagasabb támogatottságát is. A legkisebb támogatottságuk a 14-es és a 17-es körzetben van 1,8-1,8%-al. Az MKKP támogatottsága átlagosan 2,2 % körül van átlagosan Budapesten.

Az egyéb pártok jelöltjei, és egyéb indulók  együttesen sem érik el az egy százalékot, egyik választókörzetben sem. Legjobb eredményük a 9-es és a 17-es körzetben várható, ahol 0,9-0,9 %-ot érnének el. A legalacsonyabb a támogatottságuk az 1-es, 3-as és 4-es választókörzetben, itt a szavazatok 0,4 %-át szereznék meg.