“Ha marad az Orbán-kormány, nem lesz EU-s pénz.” Balmazújvároson megvitatták, mi várható április 3-a után

Helyi hírek

Milyen lesz Magyarország és az Európai Unió kapcsolata a kormányváltás után? A magyar energetikai függőség és annak megoldási lehetőségei. Ezt két kérdést járta körbe Hegedüs Péter balmazújvárosi polgármesterrel és ellenzéki képviselőjelölttel Holoda Attila energetikai szakember és Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő.

Ujhelyi István szerint ha nem lesz kormányváltás április 3-án, hazánk kisodródhat az Európai Unióból. Úgy véli, mindeddig csak a pénz tartotta bent Magyarországot, mert minden más érték nem azonos Orbán Viktor retorikájával, propagandájával és a történelmi zsákutcának tűnő keleti nyitással. A magyar államszervezet nem összeegyeztethető az Európai Unióval – fogalmazott Ujhelyi. Meglátása szerint Magyarország összes uniós forrása befagyhat április 3. után. Ez 16 ezer milliárd forintot jelent. Ujhelyi szerint ha nem fogunk kormányt váltani itthon, senki nem fog megmenteni bennünket. Az ellenzéki EP-képviselő arról is beszélt, hogy Orbán most már teljesen magára maradt az Unióban, a lengyelek alig várták, hogy legyen végre alkalmuk kihátrálni mögüle. Erre jó lehetőség volt a putyini agresszió. Ujhelyi szerint Európában egy vírusnak tekintik Orbánt.

Holoda Attila energetikai szakember a rezsicsökkentéssel kapcsolatban azt fejtegette, hogy a Magyar Villamosművek vesztesége már 600-700 milliárd forintra rúg. Ennyivel kevesebb fog jutni oktatásra, egészségügyre, és sok egyéb másra, amire kéne. Elhazudják az emberek elől a valóságot, Holoda emlékeztetett: 2013 elejétől nagyon durva energiaár-csökkenés indult be európai szinten, a lakosság viszont 20-25 százalékkal fizetett csak kevesebbet a számlákért. Az MVM nyeresége 50-60 milliárd volt akkor, ebből 42 milliárdot nagy kegyesen megkaptak a felhasználók, most viszont a saját csapdájukba estek bele – magyarázta a szakember. Holoda szerint a kormány – EU-s pénzek híján – hitelből finanszírozza a rezsicsökkentést. Szó esett még többek között az orosz gáztól való függésünkről, a háztartások energiaigényének csökkentéséről, a Kádár-kockák korszerűsítéséről, atomenergiáról és a Roszatom-EU-Magyarország viszonyról is. Holoda Attila a hatósági áras üzemanyaghelyzetről is mondott érdekeseket.

Hegedüs Péter kiemelte, Magyarország egy esetleges kormányváltás után olyan EU-s bevételekre tehet szert, amelyek már most is rendelkezésre állnának, ha az új jogállamisági mechanizmus nem indulna el. Hosszú távú rezsicsökkentést lehetne ezekből fedezni a lakosság számára. Leszögezte, az ellenzék nem akarja, hogy az emberek “fagyjanak meg”, hanem hosszú távú rezsicsökkentést biztosítani számukra. Ehhez lesznek EU-s források, ha leváltjuk az Orbán-kormányt.

A beszélgetés itt hallgatható meg: