Internetes csalásokkal 200 sértettet mintegy 18 millió forinttal károsított meg a bűnbanda

Rendőrség

A Dabasi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi és élettársa, valamint nyolc társuk ellen, akik internetes csalásokat követtek el, és a pénz útját is megpróbálták elrejteni.

A vádirat szerint az élettársak 2020 tavaszán határozták el, hogy internetes csalások útján szereznek pénzt. A csalásokat alaposan előkészítették. Először hamis álláshirdetéseket adtak fel, amire több személy jelentkezett, és a munkaszerződéshez megadták az adataikat. A személyes adatokat felhasználva több szolgáltatónál is vásároltak telefonkártyákat, amelyeket később a csalásokhoz használhattak.

Az élettársak ezen kívül megállapodtak több személlyel, akik vállalták, hogy havi juttatásért a rendelkezésükre bocsátják a bankszámlájukat, majd a számlákra érkező utalásokat készpénzben átadják.

Ezután húsz álnéven adtak fel több online hirdetést is, amiben főként bontott autó alkatrészeket, de faházat és kerti játszóteret is kínáltak eladásra, mely termékek nem álltak rendelkezésükre. A vevők az elutalt pénzükért nem kaptak semmit.

2020 április eleje és szeptember vége között az élettársak a hamis hirdetésekkel és segítőik közreműködésével több, mint 200 sértettet mintegy 18 millió forinttal károsítottak meg.

A Dabasi Járási Ügyészség az élettársak ellen a sértettek számához igazodó csalás, míg segítőik ellen pénzmosás bűntette miatt emelt vádat.