Dobrev Klára határozottan kormányváltó hangulatot érzett Debrecenben – interjú

Helyi hírek

Megszokott helyszínén, a Fórum előtt tartott kampányeseményt Dobrev Klára, az ellenzéki összefogás korábbi DK-s miniszterelnökjelölt-aspiránsa.

Dobrev Klára a DK-s Varga Zoltán (aki Kósa Lajos kihívója a megye 1. számú választókerületében), valamint Mándi László (Pósán László ellenzéki riválisa a 2-es körzetben) és Salamon Gergő (Tasó László kihívója a 3-as számú választókerületben) társaságában szólott övéihez, mi pedig egy kávé erejéig faggathattuk a DK EP-képviselőjét.

Érez itt, Debrecenben kormányváltó hangulatot?

Határozottan! Nagyon sokan voltak a szerdai fórumon – ahogyan a korábbiakon is -, és Varga Zoltántól tudom, hogy Debrecenben is elképesztő ütemben halad az ajánlásgyűjtés. Szombaton sorokban álltak az emberek, és – hiába van már meg az előírt minimum többszöröse – még mindig gyűlnek és gyűlnek az aláírások. Sem négy, sem nyolc évvel ezelőtt nem tapasztaltunk ilyen hangulatot.

Márki-Zay Péter nemrég azt mondta, 40 százalék esélyt lát a kormányváltásra? Ön is ilyen mérsékelten pesszimista?

Én teljesen optimista vagyok. Nemcsak esélyünk van rá, hanem le is fogjuk váltani az Orbán-kormányt! Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ez sikerüljön, és a hangulat ehhez adott.

A kistelepüléseken is ezt látja?

Természetesen sokkal nehezebb dolgunk van ott, ahol kevesebb a független sajtó, és kevesebb lehetősége van az embereknek a tájékozódásra. A kistelepülések jelentős részén a Fidesz nagyon komoly egyeduralmat, sőt, hűbéri rendszert épített ki. Vannak olyan fideszes polgármesterek, akik azzal fenyegetik az embereket, hogy ha nem a kormánypártra szavaznak, akkor nem kapnak közmunkát, nem kapnak támogatást. Éppen ezért nekünk még erősebbnek kell lennünk. Ez egy tisztességtelen és egyenlőtlen verseny lesz. A négy évvel ezelőtti csalásokhoz képest valószínűleg most ezekből még több lesz, és ennek ellenére kell megnyernünk a választást. Sokkal többen kell, hogy legyünk, mint a fideszes szavazók.

Mi táplálhatja ezt a rég nem tapasztalt kormányváltó hangulatot?

Az embereknek egyszerűen elege lett. Mert miről szólna a kormányzás? Egészségügyről, oktatásról, adórendszerről, szociális rendszerről, versenyképességről. Nem tudok egy olyan területet sem mondani, ahol Magyarország ma jobban állna, mint 12 évvel ezelőtt, amikor a Fidesz újra kormányra került.

Az egészségügy leromlott, kevesebb az ápoló, az orvos. A mutatók semmilyen értelemben nem javultak, nálunk halnak meg a legtöbben, nemcsak koronavírusban, hanem a daganatos betegségekben is. Az oktatásunk színvonala tovább süllyedt, a PISA-felméréseken a 12 évvel ezelőttihez képest rosszabbul szerepelnek a diákok. A tanárok fizetése versenyképtelen, és egyre kevesebb a pedagógus Magyarországon. Az elmúlt 12 évben sok százezer magyar hagyta el az országot. A szociális rendszer is romokban van. Drámaian nőttek a különbségek hazánkban szegények és gazdagok között.

Most osztottak szét több ezer milliárdot. Ez nem javítja a közhangulatot?

Több ezer milliárdot osztottak szét például 13. havi nyugdíj címén, míg a Fidesz 12 évig úgy kormányzott, hogy esze ágában sem volt visszaadni a 2009-ben felfüggesztett egyhavi járandóságot. Ráadásul ebből a tizenkét évből tízben (a járványig) a világgazdaság soha nem látott növekedési pályán volt. Most a választások előtt hirtelen eszükbe jutott, hogy nyugdíjasok is élnek ebben az országban. Lehet, hogy a csirkefarhát olcsó, de nem tudom, a miniszterelnök főzött-e valaha abból levest. Mert kell még bele sárga- és fehérrépa is, és hogy a húsleves ára nem lett alacsonyabb, az is biztos.

Totálisan inkompetens, kapkodó és a politikai hatalmat előtérbe helyező kormányzás van. Ennek sajnos Magyarország issza meg a levét.

Tudja-e, mennyibe kerül ma Magyarországon egy kiló kenyér?

Legutóbb több mint 300 forintért vettem fél kilót az egyik bevásárlóközpontban, de kisfalvakban, ahol egy boltosnak sokkal nehezebb kitermelnie a bevételt, még nagyobb drágaság van. Ezt iszonyúan igazságtalannak érzem. Az ellenzék közös programjának egyébként fontos része az áfacsökkentés.

Ezt megléphette volna a kormány is. Miért nem tette?

A Fidesz gazdaságpolitikája az elmúlt években arra épült, hogy – különösen a gazdasági növekedéshez képest – nagyon sok pénzt vont ki a nagy elosztórendszerekből (egészségügyből, oktatásból), és ezt a pénzt pumpálja bele az általa kedvelt gazdasági szereplőkbe. Míg Európában a GDP 1-2 százalékát teszi ki a gazdasági szereplőknek juttatott támogatás, Magyarországon ez 6 százalék. Olyan súlyos ezermilliárdokat vesznek el nemcsak a nagy multik támogatására, hanem olyan oligarchák, mint Mészáros, Tiborcz, Garancsi stb. gazdagodására. Ez még egyszer hangsúlyozom, hat százaléka a magyar GDP-nek.

Márki-Zay Péter Debrecenben előrevetítette Kósa Lajos trónfosztását

A kormánypárt “vidéki fellegvárába” jött kampányolni. Találkozott fideszes provokátorokkal?

Nem találkoztam eggyel sem. Úgy gondolom, ezeket az ellentüntetőket a Fidesz vezérli, és a kormánypárt szerint most inkább kontraproduktív lenne, ha akcióznának. Ez a helyzet egyébként országosan is igaz, nem csak Debrecenben.

Ami viszont elszomorított: volt egy kerekesszékes, amputált lábú, igen rossz állapotban lévő idős férfi, aki néha bekiabált, de a fórum után hozzá mentem oda először beszélgetni. Egyetlen embert sem szabadna magára hagynia az ország mindenkori vezetésének, és sajnos le is képezi a kormány milyenségét, hogy az elesettekkel hogyan bánik.

Kívülről és belülről is érik kritikák Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kampányát. Ön mennyire elégedett vele?

Azt pontosan lehetett látni, hogy minden előválasztási miniszterelnök-jelölt mást stílust képvisel. De hozzá kell szokni, és a demokrácia pontosan arról szól, hogy sokféleképpen lehet beszélni és sokféleképpen lehet politizálni. Arra is szükség van, ahogyan Márki-Zay Péter beszél, és remélem, arra is, ahogyan én kommunikálok. Ezért is fontos az egységes ellenzék, mert ezen belül sokféle kép megjelenhet.

Konkrétan olyan hangokat hallani, hogy Márki-Zay-t magára hagyták a pártok…

Ezt Márki-Zay Péter biztosan nem így látja. A közös kampány megtervezésében természetesen a miniszterelnök-jelöltnek van elsődleges szerepe, ő a döntéshozó. De például a finanszírozás a pártokra hárult, és bármilyen kampányfeladat, esemény van, amire “megrendelés” érkezik tőle, annak mindannyian  – beleértve magamat is – maximálisan eleget teszünk. Szerintem nem volt olyan kérés, amit ne teljesítettek volna a pártok.

Még konkrétabb kritikák szerint pajzsként tartják maguk elé a miniszterelnök-jelöltet

A kampánystratégiát mindig a miniszterelnök-jelölt határozza meg. Márki-Zay Péternek alapvetően az volt a célja – és mi ezt tudomásul vettük -, hogy azokhoz szól, akik nem a pártoknak a szavazói, hanem esetleg a Fidesztől elvándorolt szavazók. Február elsejéig nem is érkezett olyan felkérés, hogy közösen kampányoljunk. Ahogy ez megérkezett, látják, csináljuk.

Hallott olyan esetleges készülődő botrányról, ami a Fidesz számára ciki lesz a választás előtti hetekben?

Szerintem a Fidesz számára az elmúlt 12 év nagyon ciki.

Mivel vezeti le a feszültséget?

Ennek az a titka, hogy nem igazán szoktam feszült lenni. Ha bármi problémám van, azonnal elmondom. De évek óta jógázom, ami a gerincbántalmaim miatt kezdődött, és végül hatalmas nagy szerelem lett belőle. Futni is szeretek.

A férjével jár futni?

Á, azt a tempót én nem bírnám.

 

– Szilágyi Szabolcs –