Műtét, kórház

Eltüntették a kórházi várólisták adatait

Ország

Korábban olvasható volt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján, hogy egyes műtétekre mennyit kell várni, ez az adat azonban néhány nappal ezelőtt eltűnt – írja a Válasz Online. Ma már csak visszamenőleges adatok láthatók, például, hogy mennyi volt a megelőző hat hónapban az átlagos várakozási idő, illetve mennyi volt a várakozás közép ideje (mediánja). Az a korábban rendszeresen közölt információ is eltűnt, hogy mennyi a műtétre várakozás minimum, illetve maximum ideje.

A Népszava tavaly augusztusban foglalkozott a várakozási időkkel. Akkor szürkehályog-műtétre már 12,4 ezren vártak, a kevésbé szerencséseknek akár három évig is eltarthat, mire eljutnak a műtőasztalig. Szintén nagyon hosszú volt a várólista a térd- és csípőprotézis műtétek esetében, utóbbira akkor 6670-en álltak sorba, az előbbire 7791-en. A csípőprotézis esetében a maximum várakozási idő hat és fél év volt, a térdprotézisnél pedig több mint nyolc év. Ezek a romló adatok látszódhattak néhány nappal ezelőttig a NEAK honlapján.

A lap múlt csütörtökön megkérdezte az állami kórházfenntartót és az egészségbiztosítót, hogy mi az oka a várakozási időkre vonatkozó adatok eltüntetésének, illetve zajlik-e jelenleg a várólisták mérséklését ösztönző program és ha igen, hány kórházban milyen típusú ellátásoknál sikerült a nyár óta mérsékelni a sorokat. Egyik hivatal sem reagált.