Változatos módszerekkel büntetik a sztrájkban részt vevő tanárokat

Ország

Máris elkezdődött azoknak a pedagógusoknak a szankcionálása, akik részt vettek a hétfői, megalázóan alacsony béreik miatt tartott sztrájkban.

A Népszava Totyik Tamástól, Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnökétől úgy értesült,

tudnak olyan intézményről, ahol a diákok nemrég intelligencia-tesztet írtak, ezek javítását, értékelését pedig kizárólag a hétfőn sztrájkoló tanároknak kell elvégezniük, de van olyan iskola is, ahol azt az utasítást kapták a tanárok, hogy a hétfőn elmaradt órákat a KRÉTA e-naplóban úgy könyveljék el, mintha meg lettek volna tartva.

Hasonló esetről számolt be a PDSZ is. A szervezet választmányi tagja, Nagy Erzsébet maga is látott olyan levelet, melyben egy tankerületi igazgató arra utasítja pedagógusokat, hogy be kell írnia a saját órarend szerinti óráját és meg kell jelölnie a hiányzó diákokat is. Amennyiben az érintett pedagógus sztrájkolt, az órai tananyaghoz azt kell beírnia: pedagógus-sztrájk.

Nagy Erzsébet szerint a tankerületeknek ezzel az a célja, hogy adminisztrációs szinten láthatatlanná tegyék a sztrájkot, emellett, ha az óra „hivatalosan” meg volt tartva, a hiányzó tanulók, akiknek a szüleik nem kértek gyermekfelügyeletet a sztrájk idejére, igazolatlan hiányzást kaphatnak.