Egyelőre ez a hét képe, nehéz is felülmúlni

Helyi hírek

Új, dél-koreai gyár érkezik Debrecenbe, és – nem tudni, mekkora összegű – állami támogatással hoz létre 631 munkahelyet a cívisvárosban.

Mint korábban beszámoltunk róla, évente 108 ezer tonna katódot fognak előállítani, ez 1,35 millió elektromos autó akkumulátorának legyártásához megfelelő mennyiség. Az építkezés első fázisa várhatóan 2024 második felében fog elkészülni, a második egy évvel később.

Szijjártó Péter külügyminiszter azt is elmondta, az EcoPro BM volt az első vállalat a világon, amelyik 80 százalékos nikkeltartalmú katódokat tudott előállítani. Ráadásul a debreceni lesz az első ilyen üzem Európában, így Magyarország szerepe még inkább felértékelődhet a kontinens elektromos autóiparában.

E bejekentés apropóján állt össze Debrecen polgármestere és két fideszes országgyűlési képviselője egy jó kis felfelé fordított hüvelykujjas dzsemborira.

Kósa Lajos képhez íródott szövege pedig túl jó ahhoz, hogy ne szó szerint idézzük:

Kanyarban előzünk! Hiszem, hogy a gazdasági válságokból előrefelé van kiút.
Adóemelések és megszorítások helyett a koronavírus-járvány miatti válság idején is, beruházásokat támogatunk és hozunk Magyarországra, elsősorban olyanokat, melyek a magas hozzáadott értékű ipar és szolgáltatás köréből kerülnek ki.
Debrecen hálójába egy újabb nagy hal került: a dél-koreai EcoPro BM gyár, ami a Déli Gazdasági Övezetben fog üzemet építeni.
Hajrá, Magyarország! Hajrá, Debrecen!

– fogalmazott Kósa Lajos.

Fotó: Facebook/Kósa Lajos