A betonkeverő lapátjai összepréselték az 51 éves karbantartót Ecseren

Rendőrség

Életveszélyes állapotban vitték mentőhelikopterrel kórházba 2020. július 25-én 13 óra után a betonkeverő lapátjai közé szorult munkást. Néhány órával később belehalt sérüléseibe, halálának körülményeit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Alosztálya kezdte vizsgálni.

A helyszíni szemle adatai, a nyomozás közben beszerzett igazságügyi orvosszakértői, igazságügyi munkavédelmi szakértői vélemények alapján a rendőrök a cég 43 éves vezetőjének és egy 41 éves alkalmazottjának büntetőjogi felelősségét állapították meg.

A beindított betonkeverőben rekedt áldozat testére ható erőhatások alsó végtagi, medencetáji durva roncsolódásokat, súlyos vérveszteséget, traumás shock-ot okoztak. Kiderült, a gépet az egyik alkalmazott figyelmetlenül kapcsolta be: a fenéknyílás ajtaját kezelő gomb helyett az indítógombot nyomta meg.

A cég vezetője több munkavédelmi szabálytalanságot is elkövetett a gyanú szerint.

  • nem gondoskodott a gép szerviz paneljén lévő gombok egyértelműen megkülönböztethető feliratáról/jelzéséről,
  • nem készítette el a gép karbantartási szabályait,
  • nem adott ki tartály beszállítási engedélyt,
  • nem részesítette oktatásban a karbantartást végzőket,
  • nem készítette el a betonkeverővel kapcsolatos üzemeltetési, karbantartási dokumentumokat,
  • nem gondoskodott a biztonságos munkavégzés feltételeiről.

Mulasztásai, valamint alkalmazottja figyelmetlensége a szakértők szerint ok-okozati összefüggésben állt az áldozat halálával.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást befejezte, az ügy iratait átadta az ügyészségnek.