Nincs egyezség, Karácsony és Márki-Zay külön indul az előválasztás utolsó fordulójában

Ország

Sem Karácsony Gergely, sem Márki-Zay Péter nem lép vissza a másik javára, így az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyének második fordulójában mindketten megméretik magukat Dobrev Klárával szemben.

Karácsony Gergely kora délutáni sajtótájékoztatóján már azelőtt leszögezte döntését, mielőtt sor került volna a már korábban megbeszélt esti találkozójára Márki- Zay Péterrel. Úgy tűnik, egyiküknek sem sikerült a vetélytársát meggyőznie, így mindhárom név ott lesz a szavazólapokon.

Az előválasztás első fordulójának eredménye:

  1. Dobrev Klára: 216 248 szavazat (34,84%)
  2. Karácsony Gergely 169 434 szavazat (27,30%)
  3. Márki-Zay Péter 126 628 szavazat (20,40%)

Elmondtam pénteken, elmondtam szombaton, vasárnap, hétfőn, kedden és szerda este is Márki-Zay Péternek: Magyarország újraegyesítésének programjához, a szociális és zöld fordulathoz hívok szövetségeseket. Hatalomtechnikai alkudozások, egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatások nem számítanak akkor, amikor Magyarország jövője a tét. Bár én soha nem kértem, Márki-Zay Péter hónapok óta azt hangoztatja, visszalép a javamra az előválasztás második fordulójában. A választás előtti utolsó pillanatban azonban ennek pont az ellenkezőjére jutott. Döntését természetesen tiszteletben tartom. Ennek nyomán külön indulunk a második fordulóban, de mindketten elkötelezettek vagyunk az ellenzéki egység megőrzése és megerősítése mellett.

– írta a Facebook oldalán Karácsony Gergely.

Márki-Zay Péter Karácsony bejelentésére a 444.hu-nak azt mondta: “Külön nekem most nagyobb esélyem van, mint Karácsonynak, ha beállok mögé”.

“Én a friss közvélemény-kutatások, a közösségi médiás adatok és visszajelzések alapján úgy látom, hogy Karácsony Gergely nem fogja tudni Dobrev Klárát vagy majd Orbán Viktort legyőzni, én erről próbáltam őt meggyőzni. Ő természetesen teljesen jogosan hivatkozik arra, hogy mindeddig azon dolgoztam, hogy őmögé akarjak beállni és beállítani a támogatóimat is, ez nyilván ezekkel a közvélemény-kutatási adatokkal számomra ellehetetlenült”

– mondta Márki-Zay, aki bár próbálta, nem sikerült meggyőznie Karácsonyt, hogy inkább ő álljon be mögé.

Márki-Zay Péter úgy gondolja, “most sem csinál hiúsági kérdést” a visszalépésből, de most “nem tud mást kiolvasni az adatokból”, mint azt, hogyha beállna Karácsony mögé, akkor Dobrev nyerne, “tavasszal meg Orbán Viktor”.