Facebook leállás

Visszatért a Facebook, ezért volt órákig elérhetetlen az oldal

Ország

Közép-európai idő szerint hétfő éjfél óta újra működik a Facebook, a Messenger, az Instagram és WhatsApp.

A közösségi oldalak több mint hat órán át elérhetetlenek voltak, a Facebook vezetősége közleményt adott ki leállással kapcsolatban:

Tisztában vagyunk azzal, hogy számos felhasználónak gondjai vannak a közösségi oldalaink és termékeink elérésével.

Dolgozunk a problémán, és igyekszünk, minél előbb kijavítani a hibákat, amelyekért elnézést kérünk.

A Facebook kénytelen volt a Twittert használni arra, hogy közölje, tudnak a problémáról és dolgoznak rajta. Később azt írták, hálózati probléma okozta a leállást:

 

A Telexnek nyilatkozó IT-szakértő így vázolta a leállás okait:

Egy konfigurációs hiba miatt a Facebook szerverei nem tudnak kapcsolódni az internethez. Egy hasonlattal élve: olyan, mintha a mérnökök kizárták volna magukat a szerverteremből, a kulcsot pedig kidobták volna az ablakon, az ajtó pedig csak belülről lenne nyitható

– magyarázta Szöllősi Gábor.

A hirado.hu vezető cikkében azt írja “Borított a volt Facebook-alkalmazott, köze lehet ahhoz, hogy leállt a fél internet”. A cikk egy CNN-értesülésen alapszik, mely szerint

a leállás amerikai idő szerint reggel történt, közvetlenül azután, hogy egy korábbi Facebook-alkalmazott, Frances Haugen több ezer oldalnyi belső dokumentumot mutatott be az amerikai CBSN televízió 60 Minutes (60 perc) című riportműsorában.

A mérnök-informatikusnő ezzel demonstrálta, hogy a vállalat miként igyekszik eltüntetni még a saját kutatásait is arról, mennyire káros a Facebook a társadalom számára.