Vádat emelt az ügyészség a Déli pályaudvarnál gyújtogató férfi ügyében

Rendőrség

A vádirat szerint egy román férfi idén márciusban két budapesti vendéglátóhelynél is szándékosan tüzet okozott, és ezzel közveszélyt idézett elő.

Az ügyészség a Déli pályaudvarnál gyújtogató férfi letartóztatásának meghosszabbítását indítványozta

A vádirat szerint a 33 éves, román állampolgárságú vádlott 2021. március 1-jén, egy, a Déli pályaudvar közelében lévő étteremhez ment. Ezután belépett az étterem főbejárata felőli rácsos tároló nyitott ajtaján, majd a bútorok letakarására szolgáló ponyvát egy öngyújtójával meggyújtotta. A tűz átterjedt a műanyag székekre és a környező tereptárgyakra, hűtőkre, az étterem oldalsó falára, valamint a külső raktárhelyiségekre. A tüzet – amely akkor már az étteremből 8 mterületet érintett – az étterem pincére észlelte, aki értesítette a tűzoltókat.

A vádlott a rongálással mintegy 2,3 millió forint kárt okozott.

Röviddel ezután, a vádlott a fenti helyszíntől pár száz méterre, a Déli pályaudvarnál lévő egyik vendéglátóhelyhez ment, amelynek műanyag fólia sátrát a nála lévő öngyújtóval szintén meggyújtotta úgy, hogy a sátor rései közé újságpapír darabokat helyezett, és azokat gyújtotta meg.

A vádlott ebben az esetben a rongálással 200.000 forint kárt okozott.

A tűz által érintett két vendéglátóhely társasházi környezetben, valamint a Déli pályaudvar közvetlen közelében található. A területtűz kialakulásának valós lehetősége fennállt, annak bekövetkezése esetén a helyiségekben lévő, üzemeléshez szükséges tűzveszélyes folyadékok, gázok a tűz továbbterjedése tekintetében, további kockázati körülményt jelentettek volna. Mindezek alapján a vádlott a két helyszínen, a tűz szándékos gyújtásával közveszélyt idézett elő.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a férfit közveszélyokozás bűntettével vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban.

A vádlott jelenleg is letartóztatásban van.

Az ügyhöz kapcsolódó videó az Ügyészség hivatalos Facebook oldalán, az alábbi linken megtekinthető: https://www.facebook.com/watch/?v=551852689574468