Letartóztatásban a szíreket csempésző férfi

Rendőrség

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség a hétvégi ügyelete során letartóztatását indítványozta annak a magyar állampolgárságú férfinak, akit a múlt csütörtök éjfélkor értek tetten a megyében embercsempészésen.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított az eddig ismeretlen társa által korábban a szerb-magyar államhatáron illegálisan átkísért migránsokat vett fel az 55-ös főút közelében, egy földúton a teherautójába. A honvédség járőrei azonban észlelték a lekapcsolt világítással a földúton veszteglő tehergépkocsi előtti csoportosulást, illetve hogy annak rakterébe emberek szállnak be, ezért a rendőrség járőreit is értesítették. A hatósági járművek közeledtére a gyanúsított a járművel a raktér bezárása nélkül elindult, azonban egy, a földúton lévő akadály miatt tovább haladni nem tudott.

A tehergépkocsi ellenőrzésekor annak rakteréből 15 magát szír állampolgárnak valló személy került elő, akik sem személyazonosságukat, sem Magyarországra belépésük jogszerűségét igazolni nem tudták.

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, társtettességben elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a főügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére, illetve – a gyanúsított többszörösen büntetett előélete miatt – a bűnismétlés veszélyére figyelemmel tett indítványt a férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

A Szegedi Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adva a gyanúsított letartóztatását elrendelte. A bíróság végzését az ügyészség tudomásul vette, míg az ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így az nem vált véglegessé.