Katalin 8 éve éber kómában van, volt férje mégis beperelte a gyermektartás miatt

Ország

Édesanyja ápolja napi 24 órában, és bármikor jöhet a végrehajtó.

Szívszorító történetet közölt a Blikk, talán eljut olyan személyekhez is, akik segíthetnek a bajban lévő családon.

Katalin egy jóindulatú agydaganat eltávolítása miatt került kórházba közel egy évtizede, ám a műtét után egy kórházi fertőzés támadta meg a szervezetét, ami miatt éber kómába került, csak pislogással tud valamennyire kommunikálni. A nő anyja beperelte a kórházat, mert a fertőzés után egy hétig nem adtak antibiotikumot a lányának, ám az ügynek még nincs vége.

Katalin édesanyja, Éva – aki 24 órában van lánya mellett, eteti, mosdatja, pelenkázza – elmondta, a volt férj nemcsak lányát, de őt is beperelte rokontartás címszóval, a tartozásuk több mint 400 ezer forint, bármikor jöhet a végrehajtó.

A gyerekeket nem láttuk, amióta az anyjuk kómában van. Az egyikük már hamarosan nagykorú lesz, a másikuk pedig 17 éves. Bár az apjuk már előtte sem élt velük, a tragédia után magához vette őket. Azóta még a nagyszülői láthatásra sem hozta el a testvéreket, az anyjukhoz pedig egyáltalán nem engedi el őket. Pedig a kicsik előtte imádták Katit, egy farmon éltek, ahol állattenyésztéssel foglalkoztak. Az első három évben a lányom nagyon sokat nézte az ajtót és sírt, amikor szóba kerültek a gyerekei, vagy ha régi videókon meghallotta a hangjukat. Azóta már rájöhetett, hogy hiába vár…

Reményt most egy barcelonai kezelés adhat nekik, amit abból a pénzből ki tudnának fizetni, amit a beperelt kórháztól várnak. Ehhez azonban előtte ki kellene a maradék baktériumot irtani a nő szervezetéből, aztán szükség lenne koponyaimplantátumra és kézségfejlesztő rehabilitációra is – ezek viszont rengeteg pénzbe kerülnek.

A lap által megkeresett, az ügytől független ügyvéd szerint a gyerektartás követelése a volt férj részéről jogszerű, mert gyerektartást

az a szülő kérhet a másiktól, aki a gyermeket neveli, gondozza. A másik félnek a gyermektartási kötelezettsége minden más kötelezettséget megelőz. Más követeléssel, tartozással ezt nem is lehet veszélyeztetni. Szürreálisan hangzik, de ebben az esetben az éber kómában fekvő nő a saját jólétének a rovására is köteles fizetni.

Katalint és anyját lehet támogatni, részletek a Blikk cikkében.