Rendesen feltúrták a debreceni Cinege utcát, ez épül most

Helyi hírek

Debrecen önkormányzatának saját beruházásaként valósul meg a Biczó István kerti Cinege utca csapadékvíz-elvezető rendszerének kivitelezése. A munkálatokról sajtótájékoztató keretében számolt be Komolay Szabolcs, a terület önkormányzati képviselője 2021. július 8-án.

Amint azt Komolay Szabolcs hangsúlyozta, a bruttó 22 millió forint értékű, teljes egészében önkormányzati költségvetéséből finanszírozott beruházás a Kertségi Fejlesztési Program részeként valósul meg. Ezt a programot a város közgyűlésének Fidesz-KDNP frakciója közel tíz évvel ezelőtt azzal a céllal kezdeményezte, hogy a kertségekben élők számára – általuk is kívánt és várt – infrastrukturális fejlesztések révén élhetőbb, jobb lakókörnyezetet tudjanak biztosítani. 

A Cinege utca csapadékvíz-elvezető rendszerének megépítése kapcsán is találkoztak a lakossági igények a város fejlesztési elképzeléseivel. Ez az utca ugyanis a környék legmélyebben fekvő területén van, ahol nagy esőzések idején összegyűlik a csapadékvíz, olykor-olykor akár a házakat is veszélyeztetve. Így egyre sürgetőbbé vált ennek a problémának a megoldása, ami Komolay Szabolcs szerint az itt élők örömére fog szolgálni.

A beruházás során a Cinege utcán nyílt árkok készülnek, melyekből egy zárt csapadékvíz-elvezető szakasz továbbítja a Fülemüle utcán már meglévő zárt csapadékvíz-elvezető csatornába a vizet, mely végül a Kondorosba kerül. A Cinege utcai teljes – a bekötés révén egy rövid szakaszon a Fülemüle utcát is értintő – nyílt és zárt rendszer hossza összesen több, mint 500 méter lesz.

Amint azt Komolay Szabolcs elmondta, amennyiben azt az időjárási körülmények megengedik, a Cinege utcai csapadékvíz-elvezető rendszer kivitelezése nyár végére befejeződik. Ezt követően – az úgynevezett gördülő fejlesztési terv keretében – a Debreceni Vízmű Zrt. az ivóvízhálózatot építi ki az utcában.