Szegeden is örülnek – versenyszerűen gyűjtik a pet palackokat a Tiszán

Helyi hírek

Tizenegy csapat részvételével kezdődött el vasárnap a folyótisztító és hulladékgyűjtő II. Tisza-tavi PET Kupa Tiszafüredről – írja a szeged.hu.

A csapatok a pillepalackokból maguk által készített hajóikkal Kisköréig eveznek a Tiszán, közben gyűjtve a folyón felgyülemlett hulladékot.

Tiszafüreden az a cél, hogy a környéken a lerakott hulladék mennyisége öt százalék alá csökkenjen. A városban fejlesztik a Tisza-tavi Regionális Hulladékkezelő Központot, ahova nemcsak Tiszafüred, hanem mintegy harminc másik település hulladékát is szállítják.

Jelenleg egy előválogató csarnok épül Tiszafüred és Karcag önkormányzata közös projektjében, és Karcagon is épül egy hasonló létesítmény. Ennek lényege, hogy a kommunális hulladékot nem lerakják, hanem átválogatják, majd újrahasznosítható fűtőanyag készül.

Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója, a II. Tisza-tavi PET Kupa főszervezője azt mondta, hogy tavaly ősszel hét tonna hulladékot gyűjtöttek össze a tó árterében, de a januári és májusi áradások ismét nagy mennyiségű szemetet hoztak Ukrajna és Románia felől.

A versenyen ott lesz a korábban közösségi adománygyűjtésből épült, pillepalackokon lebegő hulladékgyűjtő hajó, az M.V. PETényi is. A központi szerepet ellátó anyahajó öt éve van vizen, egyes napokon 1,5-2 tonna hulladékot is elszállít. Teljes körű felújítása tavasszal vált időszerűvé.