Vesztegetés parkolási ügyben

Rendőrség

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat három férfi ellen a Fővárosi Törvényszéken.

2019 januárjában a két vádlott együtt látott el szolgálatot egy kerületi önkormányzat közterület-felügyeletének alkalmazottjaiként.

Az idősebb vádlott közterület-felügyelő beosztású közszolgálati tisztviselőként, hivatalos személynek minősült, fiatalabb társa segédfelügyelő beosztású munkatárs volt, aki közös szolgálatuk során segítette a közterület-felügyelőt a közterületen folytatott tevékenységében.

A vádirat lényege szerint a vádlottak egy mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen engedély nélkül parkoló személygépjárműre kerékbilincset raktak fel, majd a szélvédőre egy tájékoztatót, a leszerelési díj befizetésére szolgáló postai csekket és egy – szabálysértési feljelentésről szóló – értesítést helyeztek el.

Az autó tulajdonosa befizette a csekket, majd erről értesítette a diszpécserközpontot, és kérte a kerékbilincs levételét, amit a helyszínre visszaérkező vádlottak meg is tettek. Egyikük közölte a férfivel, hogy feljelentést tesznek ellene és 100.000 forintos bírságra számíthat, majd hozzátette, hogy ez megbeszélhető és elintézhető másképpen is.

Ezt követően megállapodtak abban, hogy a férfi fejenként 20.000 forintot ad a hatósági személyeknek azért, hogy eltekintsenek a mozgáskorlátozott helyen engedély nélkül tartózkodás szabályszegés miatti feljelentéstől.

A megbeszélt összeget a férfi a helyszínen nem tudta átadni, ezért egy későbbi időpontban történő pénzátadásban állapodtak meg, erre azonban nem került sor, mert a férfi tájékoztatta a történtekről a családját és feljelentést tettek az ügyben.