Városvezetés: a debreceni Momentumnak semmi köze ahhoz, ami eddig a Civaqua-ügyben történt

Helyi hírek

Dörgedelmes választ kapott Mándi László debreceni momentumos képviselő, aki azt kifogásolta, hogy a Debrecen környékén szomjazó tavak és a Nagyerdő megmentésére szolgáló Civaqua-projekt lassan halad.

A debreceni önkormányzat válaszközleményében azt írja, az Országos Vízügyi Főfelügyelőség, mint a projekt megvalósítója 2021. április 30-án kiírta az I. ütem kivitelezésére a közbeszerzési felhívást.

Majd így fogalmaznak:

Szögezzük le! Ami eddig a Civaqua-ügyben történt, ahhoz a debreceni Momentumnak semmi köze.

A polgármester szerint a debreceni Momentum képviselői azt a hazug látszatot igyekeznek kelteni, hogy a program megvalósításán dolgoznak, miközben semmit nem tettek érte. Debrecen polgármestere 2020. június 9-én bejelentette, hogy sikerült áttörést elérni a Civaqua-program ügyében, a kormány támogatását sikerült megszerezni és a Debrecen2030 stratégia keretében megkezdik a megvalósítását. A Momentum ezt követően jelentette be, hogy aláírást fog gyűjteni a Civaqua érdekében, mintha szükség lett volna rá. A valóság az, hogy semmi szükség erre már nem volt, hiszen a kormány elkötelezte magát a program mellett azáltal, hogy elfogadta a Debrecen2030 programot. Ez az akció nem volt más a Momentum részéről, mint szimpla adatgyűjtés – olvasható a reagálásban.

Sőt, a Momentum Debreceni képviselői, Mándi László és Szabó Bence akkor sem támogatták a Civaqua ügyét, amikor lehetőségük lett volna rá a debreceni közgyűlésben, hiszen nem szavazták meg a D2030 stratégiát, amelynek kiemelt programja a Civaqua.

Ennek tükrében tekinthető a politikai gerinctelenség csúcsának, hogy egy tőlük származó –  minden elemében dilettáns – javaslat elfogadását kérik számon Papp László polgármesteren.

Mándi László és Szabó Bence azt követelik javaslatukban, hogy a városvezetés vállaljon garanciát arra, hogy a Civaqua-program teljes egészében megvalósul 2024. december 31-ig. A projekt megvalósítója az Országos Vízügyi Főfelügyelőség. Itt hívjuk fel a Momentum képviselőinek figyelmét arra, hogy az említett szervezet nem azonos a Debreceni Vízmű Zrt.-vel, ha esetleg összetévesztették volna őket. Ez utóbbira a városvezetésnek van hatása, míg az OVF-re nincs. Azt már egy kezdő önkormányzati képviselő is tudja, hogy a városvezetés azokban az ügyekben tud vállalást tenni, amelyek önkormányzati irányítás alá tartoznak.

Miért nem halad a Civaqua-projekt? “Papp László valljon színt”

Az Országos Vízügyi Főfelügyelőség nem tartozik a debreceni városvezetés irányítása alá. Talán elvárható lenne közel két év után, hogy a képviselő urak ezzel tisztában legyenek! Ez az oka annak, hogy Debrecen polgármestere nem fogadja el az említett momentumos javaslatot. Természetesen amikor ennek feltételei fennállnak, a debreceni Momentum képviselőinek javaslata a közgyűlés elé kerül.

Addig is a városvezetés minden lehetséges eszközzel támogatja a város legjelentősebb természet- és környezetvédelmi programjának megvalósítását. Ezért született határozat arról, hogy Debrecen önkormányzata előzetes kötelezettségvállalást tesz a Civaqua II. üteme tervezési költségének biztosítása érdekében a 2022-es költségvetési évre vonatkozóan. Ennek a fedezete a D2030 stratégia jövő évi forráskerete – zárja közleményét a debreceni önkormányzat.