Tűzoltórelikviák és régiségek nagy gyűjtője

Rendőrség

Hetven éves lett Kukucska István, a megye tűzvédelmi szakterületének egyik kiemelkedő alakja, a Tűzmegelőzés Kft. alapító tulajdonosa.

Kukucska István igazi tűzoltó dinasztiába született 1951. május 13. napján, mivel a Nyíregyházi Tűzoltóság 1884-es megalakulása óta szinte folyamatosan voltak felmenői közt tűzoltók. Édesapja 1952-től huszonkét évig volt hivatásos tűzoltó, így István gyermekkorában már-már családtagként, nap mint nap járt a tűzoltóságra, még akkor is, amikor a nyíregyházi tűzoltók laktanyája (az 1950-es évek végéig) a Bethlen Gábor utcán volt.

A tűzoltók központja végül átkerült mai helyére, az Erdő sorra, ahol a Kukucska család is lakott, István gyermek- és ifjúkorában is személyesen ismert minden tűzoltót.

A katonaságtól tartalékos alhadnagyként szerelt le 1973-ban, majd amint lehetőség volt rá, a tűzoltóságot választotta. 1974. február elsején lett a hivatásos állomány tagja Nyíregyházán, ahol úgynevezett ’csizmás tűzoltóként’ kezdte a pályafutását 24-24 órás szolgálati váltásban.

Fél év elteltével parancsnokai Budapestre a Tűzoltó Tiszti Képző Iskolába küldték 2 éves bentlakásos tanfolyamra tanulni. Nem volt egyszerű – emlékszik vissza Kukucska István, hiszen kislánya ekkor volt egyéves, a felesége pedig veseműtéten esett át, amivel le is százalékolták. A család persze ekkor is összetartott, a támogatásuk mellett jó eredménnyel fejezte be a tisztképzést. 1976-ban a sikeres vizsgákat követően alhadnagyi rendfokozatot és tiszti beosztást kapott Nyíregyházán tűzmegelőzési szakterületen.

Munkáját elismerve 1979-ben kinevezték a Kisvárdai Tűzoltóság parancsnok-helyettesének, majd 1980-ban a Megyei Tűzoltóparancsnokság Tűzmegelőzési Osztályára került főelőadónak, ahol a hivatásos pályafutását 1992-ben osztályvezető beosztásban fejezte be. Közben az 1988-as, I. Országos Tűzvédelmi Vetélkedőn Pernyák Sándor tűzoltó főhadnagy és Kuk János tűzoltó hadnagy kollégájával kiemelt sikert értek el, a csapatversenyben az I. helyezést szerezték meg.

Elhivatottsága sokakat inspirált, szakmailag irányította és segítette a megye tűzmegelőzési előadóinak a munkáját, felügyelte a megyei cégek, intézmények tűzvédelmi helyzetét.

Az 1990-es évek elején döntött úgy, hogy vállalkozóként folytatja tovább tűzvédelmi tevékenységét. ’92-ben feleségével közösen alapították meg a Tűzmegelőzés Bt.-t, amely ma már Kft.-ként, szinte családi vállalkozásként működik. Már nyugdíjasként, de ma is végez tűzvédelmi, munkavédelmi tevékenységet egyéni vállalkozóként, oktatásokat, képzéseket szervez és közel 20 témakörben országosan is bejegyzett vizsgaelnök, illetve vizsgabizottsági tag. Az elmúlt közel 50 évben több mint ezerötszáz tűzvédelmi előadó, közel 600 tűzvédelmi főelőadó OKJ-s képzésében és vizsgáztatásában vett részt, de egyéb szakmai vizsgabizottsági tagként is több ezer hallgató vizsgáztatásán működött közre.

Az elmúlt évtizedek során több kitüntetést kapott és többek között gróf Széchenyi Ödön-emlékéremmel, tűzoltó rőzsekés, -dísztőr, -díszsisak és tűzoltó-ezüstórával is elismerték tevékenységét.

1992-ben alapító tagja volt a megyei tűzoltószövetség elnökségének, ma is aktívan részt vesz a szövetség munkájában. Régi vágya volt, hogy összefogja a tűz- és munkavédelem területen dolgozókat, ezért 2005-ben megszervezte az „MFTK” Munka-, Tűz- és Környezetvédelmi Egyesületet és országos hálózattá fejlesztette azt, sőt 11 évig elnöke volt. A mai napig is aktív nyugdíjasként részt vesz a tűzmegelőzési munkákban, képzésekben – számára ez nem munka, hanem hivatás.

A régiségek lelkes gyűjtője, a lakása és az irodája is olyan, akár egy múzeum. Rengeteg ritkaságot őriz: van egy 65 éves, eredeti Magirus tűzoltófecskendője, emellett több mint 100 éves, felújított lajtfecskendők, közel hetven régi tűzoltósisak, közel ötszáz miniatűr tűzoltóautó, bontóbalták, tűzoltókiadványok, szakmai könyvek sokasága is jelzik gyűjtőszenvedélyét. Őrzi az elmúlt 90 év tűzoltóújságjainak régi bekötött, eredeti példányait is és régi álma, hogy gyűjteményéből saját emlékkiállítást nyithasson gyűjteményéből.