Orbán: 6 millió beoltottnál beszélhetünk tömegrendezvényekről

Ország

Legkorábban Magyarország térhet vissza Európában a normális élethez, de ez nem jelenti azt, hogy a járvány megszűnt volna – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Orbán Viktor azt kérte, mindenki tartsa be azokat a szabályokat, amelyek a biztonságos élethez szükségesek.

Eddig 4 483 598 magyar ember kapta meg az első oltást. Még májusban – egyesek szerint pünkösd környékén – elérheti az ötmilliót a beoltottak száma, ekkor lehet feloldani a esküvőkre, nagyobb rendezvényekre és a kijárási tilalomra vonatkozó korlátozásokat – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: bizonyos tömegrendezvényeken azonban augusztus elejéig, közepéig nem lehet részt venni védettségi igazolvány nélkül.

A regisztráltak száma alapján nem lehetetlen, hogy a beoltottak száma eléri a hatmilliót, de csak az embereken múlik, egyéni döntésük és felelősségük, hogy felveszik-e az oltást – hangsúlyozta.

Családtámogatás

A családtámogatási rendszerről Orbán elmondta: ez egy magyar bravúr. 2010-ben tudták, hogy a fiatalok több gyereket akarnak, mint amennyit vállalnak – vagyis nem fordultak el a családi élettől –, tehát helyreáll az egyensúly, ha megfelelőek a gazdasági feltételek. Messze vagyunk még a céltól, de elindultunk az úton – tette hozzá.

Még mindig nem mondhatom, hogy aki gyermeket vállal, az a havi költségvetése szempontjából is jobban jár, mint aki nem. Tehát további kedvezményeket és támogatásokat kell adni – szögezte le Orbán.

2022-es költségvetés

„Jó kis költségvetés” – mondta a 2022-es büdzséről Orbán. Benne van egyidejűleg 13. havi nyugdíj második heti kifizetése, a fiatalok adómentessége és 7300 milliárd forint van a gazdaság újraindítására. Ez a költségvetés alkalmas arra, hogy Magyarország kiemelkedő növekedési pályára álljon, erősebben jöhetünk ki a válságból, mint ahogy bementünk. A miniszterelnök szerint „a pénzügyminiszter úr jól összedrótozta” a költségvetést.

Ne várjanak olyan vakcinára, ami nincs

944 ezer ember van, aki ugyan regisztrált, de nem vette fel a vakcinát, tehát olyanra vár, ami nincs. Pfizerből heti 330 ezer érkezik, második oltásként 185 ezret kell beadni, hetente 150 ezer jut első oltásra.

Negyedik hullám

Megtört-e a harmadik hullám, lesz-e negyedik: Orbán erre azt mondta: nagyon nehéz a tudósokból konkrét válaszokat előcsalogatni. Azt tudni, hogy van módszerünk arra, hogy új mutánsok megjelenése esetén gyorsan lehessen reagálni.

Harmadik oltás

Egy esetleges harmadik oltáshoz az oltóanyag a zsákban van – mondta a miniszterelnök. A szükséges rendeléseket leadták, a tartalékot felmérték, ha esetleg kell, akkor az „oltóanyag a zsákban van”.

Hétfőtől a Magyarország területén kívül élő magyarok is regisztrálhatnak. Orbán arra bíztatta őket, hogy regisztráljanak és kérjenek időpontot oltásra.