Így lesz egyszerűbb a baba megetetése!

Ország

A friss, első gyermekes szülőknek az etetés problematikája központi kérdés. Nem könnyű kiválasztani sem a bútort, sem pedig az eszközöket. Ráadásul ahogy fejlődik a kicsi, annál nehezebbé válik az is, hogy az ételt a pocakjába juttasd.

Ne aggódj, van megoldás! Tarts velünk, mert mi megannyi praktikát ismerünk, amelyek segítségével az etetés egy kicsit könnyebbé válik majd. 

Ezek a tippek és trükkök sok-sok anyukának beváltak már, így nem kell bennük kételkedned. Lássuk csak, mik a legfontosabbak!

Az újszülöttek és csecsemők táplálása

Ez dinamikailag, szervezésileg a legegyszerűbb korszak. A kicsi megéhezik, ezt tudatja veled, te megeteted ciciből vagy üvegből, és a nap máris folytatódhat. Ilyenkor ne felejtsd el, hogy egy textilpelenkára és szopipárnára szükséged lesz! Ha a kicsit lassan elkezditek átszoktatni tápszerre, egy dolgot tartsatok szem előtt!

Az egyetlen, ám nagyon fontos szabály az, hogy a kicsit ilyenkor is szorosan magadhoz ölelve, az etetést bensőséges pillanatként megélve kezeljétek. Csak azért, mert üvegből kapja a hamit, nem jelenti azt, hogy nem ugyanolyan jelentőségteljes, nyugodt pontja a napnak. A kisbabák táplálkozáskor alakítják ki a kötődésük alapjait, ha kapkodsz, nem teremted meg a megfelelő hangulatot, ez sérülhet.

Ne felejtsétek el a büfiztetést sem a textilpelussal!

Előke, partedli, etetőkabát, azaz a szilárd ételt evő babák társai

Eljön bizony az az idő, amikor a kicsi babapapit, pépeket, leveseket kezd el enni. Addig, ameddig Te eteted, teljesen elég, ha partedlit teszel a nyakába, hiszen a maszatokat pillanatok alatt el tudod vele tüntetni. Természetesen azt, hogy mit kapjon a baba, ne egyedül döntsd el, főleg, ha szépen lassan szeretnétek elkezdeni a szilárd ételekhez is hozzászoktatni. Ilyenkor mindig kérd ki az orvos és/vagy védőnő véleményét!

Ha a kicsit egyedül szeretnéd hagyni, hogy szépen lassan megtanulja magát etetni, vágd fel előre az ételt nagyobb darabokra, és hagyj neki időt nyammogni.

Az etetés persze néha hisztivel is tud járni, ilyenkor két dolgot tegyél! Az etetés rituáléjába érdemes bevonni a gyerkőc kedvenc plüssét, mondván ő is éhes, egyenek együtt! Ha kell, akár maszatold kicsit össze a hamival a plüsst is, inkább kelljen gyorsan kimosni, mint hogy ne egyen a baba. Ha így sem éhes, ne ess pánikba! Egyszerűen hagyd fél órát-órát játszani! Ez alatt meg fog éhezni, és ha csupán azért nem akart ebédelni épp, mert inkább joghurtot evett volna, addigra mindegy lesz, mit teszel elé. 

Egy utolsó jó tanács

A jutalmazást már érdemes ebben a korban bevezetni. Az etetés kapcsán működjön a következő rendszer: ha a kicsi mindent megevett, ami a tányérján volt, kaphat valami finomságot! Ez lehet édes gyümölcs, egy joghurt vagy épp keksz. Ha három-négyéves gyermekről beszélünk, ő akár már magának is kiválaszthatja a jutalmat!

Ne aggódj, minden rendben lesz! Jó étvágyat kívánunk!