Végre történik valami a Vekerivel és a Fancsikával is

Helyi hírek

A Future of Debrecen felhívásával közös gondolkodásra invitálják a Debrecenben élő és tanuló embereket, hogy együtt valósítsák meg ötleteiket – mondta Papp László, vekeri-tavon tartott sajtótájékoztatóján.

A CIVAQUA program Debrecen legnagyobb környezetvédelmi projektje, amibe szeretnék bevonni a fiatalokat és a családokat. A beruházásnak köszönhetően rengeteg zöldterület kel életre. Olyan kirándulóhelyek, pihenőhelyek, sportolásra alkalmas terek jönnek létre, ahol a debreceniek szerethető programokat tervezhetnek.
Több évtizedes álmunk válik valóra azzal, hogy a Civaqua állandó vízállást biztosít majd a Vekeri és a Fancsikai tavainknak – tette hozzá a polgármester.

„A mi Civaquánk!” pályázatban olyan területekre várják az ötleteket –- természet és  környezetvédelmi fejlesztés, egészséges életmódot, kikapcsolódást szolgáló terv – amelyre a Civaqua program hatással lesz. Ilyen például a Tócó ér Zeleméri templomromtól a Józsai legelőig terjedő szakasza, a Nagyerdő természetvédelmi terület, a Fancsikai-tavak és a Vekeri-tó.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón kiemelte: a debreceniek többségének van valamilyen személyes élménye a Civaquával érintett területekkel. Hozzátette: akinek nincsenek megvalósíthatatlan álmai, annak megvalósítható álmai sincsenek.

„A döntőbe jutott 10 csapat szakemberek mentorálásával teheti még környezettudatosabbá és természeti szempontból fenntarthatóbbá ötletét, továbbá megismerheti a Civaqua program műszaki részleteit, amely az ötletük megvalósítása tekintetében jelent fontos szerepet. A nyerteseket a Future of Debrecen ötletpályázat zárórendezvényén 2021. október 8-án hirdetik ki. A legjobb ötletek ez után kerülnek a programba és ütemezetten megvalósulnak” – emelte ki Balázs Ákos alpolgármester.

A pályázatra a városban élő vagy tanuló minimum 3 maximum 5 fős csapatok jelentkezését várják. Pályázni kizárólag online, a https://futureofdebrecen.hu/otletpalyazat/ oldalon lehet, ahol minden további információ elérhető.

Az ötletpályázat résztevevői értékes nyereményekkel gazdagodnak. Az első helyezett csapat minden tagja egy elektromos kerékpár tulajdonosa lesz és részt vehet egy exkluzív kiránduláson, Dr. Aradi Csaba ökológussal, a nagyerdei Medvesarokhoz. A második helyezett csapat tagjai egyedi Green Drops Farm hidropóniás berendezés tulajdonosai lesznek, míg a harmadik csapat tagjai a Tócó ér feletti hőlégballonos repülést nyernek.

A közönségdíjas csapat egy napos fotós túrán vehet részt a legismertebb és legelismertebb természetfotóssal, Máté Bencével.

A pályázat beadási határideje: 2021. június 15. 23:59 óra