Törött sörösüveggel akart életet kioltani

Rendőrség

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség emberölés bűntette kísérletének a megállapítását, és a büntetés súlyosítását indítványozta azzal a férfival szemben, aki törött sörösüveggel verte meg a sértettet.

A Fővárosi Főügyészség 2020 februárjában emelt vádat emberölés bűntettének kísérlete miatt egy harmincas éveiben járó férfival szemben.

A Fővárosi Törvényszék 2021. január 22-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a vádlott bűnösségét életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében állapította meg, és vele szemben 3 év végrehajtandó szabadságvesztést és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabott ki.

A megállapított ítéleti tényállás szerint a vádlott 2018 augusztusában, az esti órákban, erősen ittas állapotban belekötött egy zuglói dohánybolt előtt várakozó három fős társaságba, majd szóváltás közben őt a sértett ököllel megütötte. Ettől a vádlott fokozott indulatba jött és a nála lévő sörösüveggel kétszer lesújtott a sértett fejére. A második csapástól az üveg eltörött, az üvegnyak csonkjával a vádlott hét alkalommal a sértett feje, nyaka irányába ütött, aki karjával védekezett, azonban ennek ellenére nyakán több ponton megsérült, erősen vérezni kezdett, így felhagyott a dulakodással és a földre ült. A vádlott a támadás eszközét eldobva a helyszínről rövid időre távozott, majd oda visszatérve folyamatosan gúnyolta a sértettet, melynek során közölte vele, hogy az sem érdekli, ha a helyszínen elvérzik. A vádlottat pár percen belül a rendőrök az elkövetés helyén elfogták.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére emberölés bűntette kísérletének megállapításáért és súlyosabb tartamú büntetés kiszabásáért, míg a vádlott és védője enyhítés céljából fellebbeztek.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a másodfokú eljárást lefolytató Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartva kezdeményezte, hogy a bíróság állapítsa meg, miszerint a vádlott tudatát átfogta, hogy a nyaki verőeret érintő testtájék támadásával bekövetkezhet a sértett halála, de ebbe belenyugodva cselekedett, ezért cselekménye életveszélyt okozó testi sértés helyett emberölés bűntette kísérleteként minősül. A súlyosabb minősítés mellett pedig indokolt a büntetés tartamának súlyosítása is.