Gyorsított eljárás és vádemelés külföldi embercsempészek ellen Baján

Rendőrség

A Bajai Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt, illetve bíróság elé állított egy ukrán és egy bolgár férfit, akik 2021 januárjában és márciusában a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat akartak Nyugat-Európába csempészni, de beszállítás közben a rendőrök elfogták őket.

Az egyik vádirat szerint az ukrán embercsempész 2021 januárjában telefonon kapcsolatba lépett egy embercsempész csoport egyik tagjával, akinek az iránymutatása alapján Magyarországra érkezett, és egy budapesti hotelben szállt meg.

2021. január 14-én reggel az ukrán férfi az embercsempész csoport másik tagjától átvett egy autót, majd elindult a szerb-magyar határhoz, hogy felvegye a migránsokat. A vádlott – aki a szállításért 300 eurót kapott volna – tudta, hogy a bevándorlók illegálisan lépték át a szerb-magyar határt és az úticéljuk Nyugat-Európa.

Délután ért oda a Mátételke közelében lévő beszállítási ponthoz, ahova vele egy időben érkeztek meg a szír bevándorlók. A csempészautó azonban elakadt a mély sárban, a vádlott és a nyolc migráns mintegy negyedórán keresztül próbálták kitolni, de a rendőrök tetten érték őket.

A letartóztatásban lévő ukrán vádlottat az ügyész vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és végrehajtandó börtön, valamint kiutasítás kiszabását indítványozta vele szemben.

A másik ügyben a bolgár embercsempész egy ismeretlen arab megbízó útmutatása alapján 2021. március 12-én érkezett Magyarországra. A saját teherautójával és egy utánfutóval hajtott a szerb-magyar határhoz, ahol hét szír migránst kellett volna felvennie és Ausztria felé szállítania. A Vaskút külterületén lévő beszállítási pontnál a bevándorlók beszállása közben azonban őket is “meglepték” a rendőrök.

Az egyenruhások a bolgár embercsempészt is őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte a letartóztatását. A rendőrök kezdeményezték a vádlott bíróság elé állítását. A Bajai Járási Ügyészség a vádlottat 2021. április 13-án állította bíróság elé több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt.

A Bajai Járásbíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottat és 2 év 4 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, valamint 4 év 8 hónap kiutasításra ítélte. Az ítélet nem jogerős, ellene az ügyész fellebbezett hosszabb tartamú börtönbüntetés és kiutasítás, valamint a csempészjármű elkobzása végett.