A „Molotov koktélos” támadással fenyegető férfi

Rendőrség

A Fővárosi Főügyészség a bírósághoz 2020 szeptemberében érkezett vádiratával terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette és rongálás vétsége miatt emelt vádat az elkövetéskor 55 éves, már több alkalommal büntetett férfi ellen.

A Fővárosi Törvényszék 2021. február 4-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a vádlott bűnösségét közveszéllyel fenyegetés bűntettében és rongálás vétségében állapította meg és vele szemben halmazati büntetésül 1 év börtön fokozatú szabadságvesztést, valamint 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabott ki.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a vádlott a pandémiás időszakban 2020. április 23-án telefonon felhívta a BRFK ügyeleti központját és rendőri intézkedést követelt a lakhelyéhez közel eső egyik szupermarketben, az ott feltorlódott tömeg megszüntetése érdekében. A telefonálás során a vádlott megfenyegette a rendőri szervet, hogy amennyiben nem tesz intézkedést két napon belül, egy „Molotov koktéllal” megjelenik a helyszínen és működésképtelenné teszi a boltot.

Ezt követően a vádlott megjelent az üzletnél és annak külső falára trágár kifejezéseket firkált, majd a rendőrök ugyanazon a napon elfogták és előállították.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosabb jogi minősítés és súlyosabb tartamú büntetés kiszabásáért, míg a vádlott felmentése céljából fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartva, másodfokú indítványával kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a vádlott cselekvőségét közveszéllyel fenyegetés bűntette helyett, terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettének minősítse és vele szemben felemelt tartamú, fegyház fokozatú szabadságvesztést és hosszabb tartamú közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabjon ki.