Miért jó a világítós nyakörv?

Gazdaság

Akinek kutyája van, az nagyon jól tudja, hogy az ebek ritkán szeretik a nyakörvet. De vajon mégis hogyan lehet velük megszerettetni ezt a fontos eszközt, ami sok esetben a biztonságuk záloga lehet?

Első a biztonság

Természetes, hogy mindenki azt szeretné, hogy a kutyája hosszú életű, egészséges és boldog négylábú legyen. Míg az utóbbi kettőért könnyen tehetünk egy jó kutyaeledel használatával és sok játékkal, addig az első csak részben függ tőlünk. Ettől függetlenül, a magunk részéről mindent meg kell tennünk azért, hogy biztonságban tudhassuk kedvencünket, amihez nagyban hozzájárul egy jó minőségű nyakörv. Alapvetően nappal nincs nehéz dolgunk, hiszen a látási viszonyok jók, így mindig tudhatjuk, merre csatangol a kutya.

Attól függetlenül hogy behívható-e a négylábú, egy jó minőségű nyakörv mindig nagy segítséget jelent, hiszen rengeteg adatot tartalmazhat, ha véletlen mégis elveszne. Ellenben éjszaka mondhatni kötelező egy világítós nyakörv, hiszen a látási viszonyok korlátozottak. 

A jó világítós nyakörv egyik legfontosabb ismérve, hogy nem vakítja el a kutyát, mert ha kellemetlen az állat szemének, akkor egyáltalán nem biztos, hogy engedi, hogy a nyakába tegyük. Ha nem csak világít, de fényvisszaverős is, az a legjobb, mert akkor mindenhol fel fog tűnni a közlekedőknek. 

Az is fontos szempont, hogy a nyakörv fényereje nem borítékolja, hogy bárhonnan, bárki azonnal meglátja. Ezeknek a fényereje átlagosan 200-300 méter, így ha ezen a távolságon kívül fut, akkor csak reménykedhetünk abban, hogy mindenki jól látja. 

Praktikus mozgás közben is

A kényelem az egyik legfontosabb faktor egy kutya életében, főleg abban az esetben, ha különleges kiegészítőt kell hordania. Ilyen lehet főként a kutyaruha, de ide sorolhatjuk nyugodtan a világítós nyakörveket is. Ez nagyon hatékonyan hozzájárul ahhoz, hogy ha véletlenül elkóborol a négylábúnk, akkor a legjobb esetben is rövid időn belül megleljük. 

A legtöbben szeretnek a kutyájukkal sportolni, így érthető módon már a séta előtt felöltöztetik a világítós nyakörvbe, hogy később se legyen belőle probléma. Ennek köszönhetően szürkületkor sem kell kétségbe esnünk, hogy merre jár a kutya, hiszen akár 2-300 méterről is láthatjuk. Sőt a tavaszi séták egyik sztárja lehet a vízálló darab, hiszen bárhol, bármikor meglephet egy kis tavaszi zápor. 

Az, hogy mikor milyen világítós nyakörvet használunk, maximálisan szubjektív, sőt ha a kutyánk inkább a hámokat szereti, akkor érdemes inkább abban gondolkodnunk, hiszen arra is erősíthetünk különböző fényvisszaverőket. 

A legjobb, ha a nyakörvhöz és a hámhoz már egészen kiskortól szoktatjuk a kutyát, mert ebben az esetben a legritkábban okoz bennük bármilyen ellenérzést a világítós kutyanyakörv.