Minden 60 év feletti regisztráltat beoltanak március 15-ig

Ország

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban nyilatkozott az operatív törzs ülése után. Nem tudom azzal biztatni a hallgatókat, hogy napról napra javul a helyzet. Az elmúlt 3-4 nap adatait megnézzük, akkor a helyzet javulása megállt -mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök ismertette a legfrissebb adatokat is: 1576 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 98 beteg. Kórházban 3638 főt ápolnak, lélegeztetőgépen 302-en vannak.

A beoltottak száma 264 530 fő, 92 ezren pedig már a második oltást is megkapták

A rádióinterjú során Orbán közölte:

Március 15-re minden 60 év feletti magyar állampolgárt, aki regisztrált, be fogunk oltani.

A miniszterelnök szerint március elejétől, aki közvetlen életveszélynek van kitéve, legalább egy oltás erejéig védett lesz, április elejéig pedig megközelítjük a 2 millió beoltottat. Ha a kínából érkező vakcinát is használni tudjuk, akkor április elején a beoltottak és a fertőzésen átesettek, azaz a védett emberek száma meg fogja haladni a 2 millió főt. Ez a legrosszabb eset, ennél csak jobb lehet a vakcinák érkezésének függvényében -tette hozzá.

Vendéglátás, turizmus

A gazdasággal kapcsolatban is érzi a sürgetést Orbán, azt, hogy mindenki nyitást szeretne, megérti a vendéglátósokat és a turizmusban dolgozókat. Édesanyám is azt mondta, most már csináljunk valamit. Óvatosan és megtervezetten kell haladni – fűzte hozzá Orbán.

A nemzeti konzultáció és a gazdaság újraindítására vonatkozó akcióterv kapcsán annyit modott, hogy az első döntéseket meghoztuk, elfordítottuk az indítókulcsot.