Kerti szerszámok tárolása

Ország

Itt a rossz idő és ideje elgondolkodni azon, hogy hol és hogyan fogjuk tárolni a kerti szerszámainkat. Ahhoz, hogy tavasszal a legnagyobb megelégedéssel vehesd a kezedbe, érdemes őket a lehető legjobb körülmények között tárolni. De vajon melyek ezek?

Hogyan tárolj?

Az első és legfontosabb, hogy a kerti szerszámok tárolásakor nagyon ügyelj arra, hogy ne csorbuljon az élük, és más bajuk se legyen. Tehát ebből következik, hogy semmiképp ne tárold a földön és fektetve sem a szerszámokat, mert az árt az éleknek, ha pedig nedvesség vagy pára éri őket, akkor korrodálódhatnak. Mindig alaposan tisztítsuk meg a hoszas tárolás előtt, és fektessünk hangsúlyt arra, hogy ez biztonságos is legyen. 

Sok szerszám rendelkezik elkülöníthető tárolóval, így az a legjobb, ha abban tároljuk az éles és kényes darabokat. Arra azért ügyelni kell, hogy ne érjenek egymáshoz az élek, és megfelelő távolságra legyenek egymástól. 

Az ideális megoldás a kerti szerszámok tárolására a kis kerti házikó, ami kifejezetten úgy lett kialakítva, hogy a nagyobb dolgok is beférjenek, amire a kertben szükség lehet. 

Kevés hely esetében a legjobb, ha kihasználunk egy falrészt, ahova fel lehet fúrni néhány polcot, hogy ott kapjanak helyet a szerszámok. Érdemes úgy kialakítani a polcokat, hogy minden darabnak meglegyen a maga helye, így áttekinthető lesz, hogy esetleg mi is hiányzik. 

Ahogy említettük, nagyon lényeges, hogy tisztítsuk meg az eszközöket, mielőtt eltesszük pihenni.

Hogyan tisztítsuk meg a kerti szerszámokat?

A rendszeres tisztítás nem csak akkor fontos, ha hosszabb időre válunk meg a szerszámoktól, hanem akkor is, ha használat után kell őket megtisztítani. Ez azért is jó, mert rengeteget tehetünk általa a szerszámaink hosszú élettartamáért. Mondjuk ha olyan helyen dolgoztunk, ami sok sárral és szennyeződéssel járt, akkor azt mindenképp azonnal tisztítsuk le az eszközökről a munka végeztével. Ehhez a legjobb társ egy egyszerű festékkaparó spakli. Vannak, akik áztatják a kerti szerszámot a használat után, de ez csak akkor járható út, ha rendszeresen van kezelve rozsda ellen az adott felület.

Ha a nyele is koszos lett, akkor érdemes mosószeres vízzel lemosni, majd lecsiszolni. Ebben az esetben különösen fontos a felületkezelés, így egy kis olajos kenés sokat használ. 

A faeszközök javítása is fontos, hiszen akár a nyélről van szó, akár az élekről, minden szorulhat javításra. A szétszáradt nyél ugyanolyan balesetveszélyes lehet, mint egy életlen szerszám, így nagyon kell figyelni arra, hogy mindig naprakész és jól karbantartott legyen minden részlete. 

Ha még nincs kerti tárolód, ahol helyet kapnak a kerti szerszámaid, akkor lehetőleg szerezz be egyet minél előbb, mert így mindig biztonságban tudhatod őket!