Mire érdemes odafigyelni a bejárati ajtó cseréjekor?

Gazdaság

Előbb-utóbb minden lakástulajdonosnak szembesülnie kell azzal, hogy nyílászárói felett bizony eljárt az idő, és megérettek a cserére. Az ablakokat illetően még viszonylag egyszerű a választás, no de mi a helyzet a bejárati ajtókkal? Ez már egy fokkal nehezebb kérdés, hiszen az ajtó nem csak közlekedésre szolgál majd, hanem a lakás biztonságáért is nagyban felel. Ráadásul meglehetősen költséges beruházásról van szó, de ha okosan választunk, akkor természetesen megtérül a befektetésünk. 

Informálódás, tájékozódás

Mivel a bejárati ajtó cseréje hosszú távra szól, ezért a döntést nem érdemes elkapkodni. Hagyjunk magunknak időt arra, hogy végigböngésszük az internetet, kérdezősködjünk az ismerősöknél, esetleg árajánlatot kérjünk pár cégtől. Manapság sokan választják a hagyományos helyett az úgynevezett “biztonsági” bejárati ajtókat, ám itt is célszerű körültekintőnek lenni.

Ugyanis egy ajtó még nem lesz attól ténylegesen betörésbiztos, hogy ezzel a szlogennel reklámozzák. Az ilyen ajtók egyik legfőbb ismérve, hogy “anyagból vannak”, tehát körülbelül 100 kg-ot nyomnak, és belül valamilyen masszív és tömör fémtábla, például acél található. Ne dőljünk be tehát a 40-50 kg-os “biztonsági” ajtóknak. Érdemes viszont keresni a MABISZ minősítést, hiszen ezt csak olyan ajtók kaphatják meg, amelyek valóban ellenállnak a rongálási kísérleteknek, ezt pedig egy teszt során is bebizonyították. 

Az ajtó szerkezete, kinézete

Értelemszerűen más típusú ajtóra lesz szükség egy társasházi zárt lépcsőházban, mint egy kertes családi ház esetén. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy folyosóra nyílik vagy közvetlenül a kültérre. Előbbinél egy Nívó Standard bejárati ajtó lesz a jó választás, hiszen ezek kimondottan a zárt lépcsőházakba készültek. 

Az ajtólap belsejében egy 1,5 mm vastag tömör acéltábla található, melyet szigetelőréteg és faburkolat fog közre, így nemcsak masszív, hanem kellemes megjelenésű is lesz. A 3 kicsapónyelv és a 3 fix záródási pont, valamint a 3 pontos felfüggesztés tovább növeli a biztonságot, a szénacél zártszelvény tokról nem is beszélve. 

Természetesen mindebből kívülről semmi sem látszik, az ajtó ugyanis ránézésre egyáltalán nem különbözik a “hagyományos” társaitól. A famintázatnak, a bevilágítóknak és a marásmintáknak köszönhetően akár teljesen egyedi ajtónk is lehet, ráadásul az sem gond, ha a külső és a belső oldalát más-más színűre szeretnénk. Így a lépcsőház egységességét sem töri meg, és az előszobához is jól illeszkedik. 

A beszerelés

Egy bejáratiajtó-csere cseppet sem egyszerű munka, a megfelelő szaktudás és felszerelés hiányában nekiállni sem érdemes. Ezért vagy előre egyeztessünk egy szakemberrel, aki az ajtó megvásárlása után eljön és beszereli nekünk, vagy olyan céget keressünk, akik az ajtó kiszállítása mellett a beépítést is vállalják. Így a csere bonyodalmak nélkül kivitelezhető.