Hasznos és felesleges kiadások, avagy mire (ne) költs, ha kutyát tartasz?

Ország

Egy bundás négylábú gazdijává válni a világ egyik legjobb dolga, viszont azt soha, senki sem állította, hogy a kutyatartás olcsó “hobbi” lenne. Persze lehet állatot tartani minimális anyagi ráfordítással is, azonban ezek a házi kedvencek sokszor meg is sínylik a gondoskodás hiányát. Viszont a ló túlsó oldalára is könnyű átesni, és olyan csilliókba kerülő holmikkal elhalmozni a kutyát, amik valójában teljesen feleslegesek. De hol az a bizonyos arany középút? Segítünk megtalálni.

Orvosi költségek, egészségmegőrzés

Óóó igen, kezdjük rögtön a legkritikusabb ponttal! Sajnos még mindig sok olyan gazdi van, aki szereti “elsunnyogni” az évente ajánlott állatorvosi ellenőrzést, az oltásokat, a chipeltetést, és a kutya betegsége esetén sem fordul az orvoshoz, hanem saját maga próbálja meggyógyítani. 

Nos, nekik van egy rossz hírünk: nem, a Google-doktor még mindig nem helyettesíti egy nagy tudású és tapasztalt állatorvos alapos vizsgálatát és diagnózisát! Mivel a kutyáknál nem létezik társadalombiztosítás, ezért minden látogatás “zsebbe nyúlós”, viszont ha valamire, hát erre KELL költeni! Nem szabad pont ezen spórolni, hiszen akár kedvenced élete is lehet a tét!

 

Élelem

Oké, nyúljunk még egy kicsit mélyebbre a darázsfészekbe. Szintén közkedvelt spórolási módszer, amikor a gazdik az eledelen takarékoskodnak. Mondván, arányaiban erre kell a legtöbbet költeni az eb élete során, hát itt kell kezdeni a költségek lefaragását. A módszerek pedig többfélék: valaki házi koszttal eteti a kedvencét, valaki pedig az olcsó tápokra szavaz. Azonban mindkét esetben a kutya egészsége a tét! 

Az eledel tehát szintén egy olyan tétel, amin nem érdemes spórolni. Az olyan prémiumtápok, mint a Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Eminent, viszont teljes egészében szójamentesek, valamint nem tartalmaznak mesterséges tartósítószereket és színezőanyagokat. Helyettük viszont tele vannak minőségi állati fehérjeforrásokkal, probiotikumokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal, gyümölcsökkel. Ilyen koszton élve pedig a kutyus is sokkal jobban érzi majd magát.

 

Játékok, kiegészítők

Na ez már egy olyan terület, ahol viszont lehet és érdemes is spórolni. Bár a minőséget itt sem ajánlott figyelmen kívül hagyni, azonban sokszor a dizájn, meg a jól csengő márkanév is megdobja az árat. Persze nyilván sokkal jobban fest a színes, csillogós, világítós gumicsont, mint a sima egyszínű, de valóban megéri a felárat? Hisz a kutyusnak tulajdonképpen teljesen mindegy, ő mindkettőt ugyanolyan lelkesedéssel fogja rágcsálni. 

 

Fekhely

Itt a kényelem legyen az elsődleges szempont, de ha ez megvan, a többi már mellékes! Teljesen felesleges csilli-villi dizájner kutyaágyakat vásárolni: az eb úgyis csak pihenésre használja majd, és a gazdi nagyzolásán kívül semmi, de semmi értelme nincs annak, hogy rajta díszeleg egy márka emblémája.