A nem akármilyen látványt nyújtó Moooi designlámpákról

Ország

Ha volt már szerencsénk élőben is látni egy-egy Moooi lámpát, akkor a látványt minden bizonnyal egykönnyen nem felejtjük majd el. Elképesztően magával ragadó lámpákról van ugyanis szó, amelyeknek a bemutatása mindenképp megért egy külön bejegyzést.

Néhány szóban ismertetni fogjuk a Moooi lámpák ötletének születési körülményeit. Utána pedig nyílegyenesen rátérünk a szemre igencsak tetszetős látványt nyújtó Moooi lámpák designmegoldásaira, illetve a lehetséges felhasználási helyeikre.

Amit a Moooi lámpák kapcsán dióhéjban tudni érdemes

Joost van Bleiswijk nevét mindenképp meg kell említenünk a téma kapcsán, ugyanis a Moooi lámpa tervezése hozzá köthető. Nem mondhatjuk viszont róla, hogy a világítástechnika nagy öregjei közé tartozna.

Merthogy 2011-ben diplomázott az Eindhoveni Dizájn akadémián. Talán a fiatalos lendületének és a friss gondolkodásának köszönhetően pattanhatott ki az elméjéből a Moooi lámpa gondolata. Merthogy nem kevés kreativitás volt szükséges ennek a lámpának a kiötléséhez, ez már első látásra is teljesen nyilvánvaló.

Nem éppen szokványos, ugyanakkor szemre igencsak tetszetős látvány a lakásban

A Moooi designlámpa látványát elemezve fontos kiemelni, hogy a szerkezet vázát különböző hosszúságú, összecsavarozható elemek adják. Ezeknek az anyaga egyébként fém és fa egyaránt lehet. Látványra olyan az egész koncepció, mint a gyermekkorból olyannyira emlékezetes építőjátékok designmegoldása.

Persze az kétségtelen, hogy maga a lámpa egészen különleges látványt nyújt. Ez egyrészt a szerkezetnek, másrészt a fekete és fehér lámpatesthez felhasznált sárgaréz csavarjának köszönhető.

Ha pedig a felfelé szűkülő vázszerkezet látványa nem volna elég a kifogástalan összképhez, akkor mindezt sikerült még megfejelni egy letisztult formatervezésű, fényes belső felületű, festett fémbúrával is. Olyan, mint a tökéletesen elhelyezett hab egy fenséges tortán.

A lakás mely pontjain tudunk a Moooi lámpa használatában gondolkodni?

Értelemszerűen a nappali jöhet szóba elsőként, ahol a Moooi lámpa nemcsak tökéletesen illeszkedhet a megálmodott összképhez, hanem egyúttal szintlépést is jelenthet design fronton. Emellett persze a hálószoba, illetve a vendégszoba is mindenképp szóba jöhet, mint lehetséges felhasználási terület.

Hogyha a lakásunkban dedikált dolgozószoba is helyet kapott, akkor a Moooi lámpa számára szintén potenciális helyként szolgálhat. Gyakorlatilag nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy egy univerzális opcióról van szó.

Annál is inkább, mivel design szempontból elképesztően sokat hozzá tud adni a szóban forgó helyiség összképéhez. Egyszerre modern, stílusos és magával ragadó, mondhatni a tökéletes kiegészítő lámpatest, ami a puszta fényforrásfunkció mellett önálló dekorációs elemként is remekül szuperál.