Embercsempészt fogtak el a rendőrök Tata térségében

Rendőrség

Tizenkilenc illegális migránst szállított autójában egy román sofőr.

A rendőrök – négy megyére kiterjedő akció keretében – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának információi alapján állítottak meg egy magyar honosságú furgont 2020. november 5-én 19 óra 20 perckor az M1-es autópálya 64-es kilométerszelvényében, Tata térségében. Az Ausztria irányába haladó járműben a román sofőrön kívül tizenkilenc, magát szír állampolgárnak valló ember utazott. A helyszín közelében az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy román honosságú személygépkocsit is, amelyben két román állampolgár tartózkodott, akik a gyanú szerint előfutóként segítették a feltételezett embercsempész tevékenységét

Az embercsempészetre használt gépkocsi utasai magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, valamint személyazonosságukat hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök őket, valamint a sofőrt, illetve az előfutóként közreműködő társait elfogták, előállításuk a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra jelenleg folyamatban van.

A rendőrök az elfogott illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A járművezetővel szemben embercsempészés bűntette miatt eljárás indul.