Két embercsempészt fogtak el a rendőrök az M1-esen, Mosonmagyaróvár térségében

Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Osztályának munkatársai egy német honosságú gépkocsit ellenőriztek 2020. november 1-jén 7 óra 35 perckor az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, Mosonmagyaróvár térségében. A jármű kivezetését követően a gépkocsivezető és a mellette ülő utas Németországban kiállított hontalan útlevéllel igazolta magát a rendőröknek, azonban a hátul helyet foglaló négy, magát szír állampolgárnak valló férfi semmilyen okmánnyal nem rendelkezett, illetve magyarországi jogszerű tartózkodását sem tudta igazolni. A járőrök mind a hat férfit elfogták, a megyei rendőr-főkapitányságra történő előállításuk jelenleg folyamatban van.

Az egyenruhások a migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A járművezetővel és a mellette ülő férfival szemben embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indul eljárás.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.