Már felszíni elektromos villámtöltő is van Debrecenben

Helyi hírek

Az elmúlt két évben az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával mintegy 9 darab „A” típusú töltőállomást telepített az önkormányzat, most pedig elkészült az ITM és a MOL  együttműködésével az első „C” típusú felszíni villámtöltő is.

Aktívan keressük azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek Debrecent fenntartható, zöld várossá teszik, és minden fejlesztésünket ezzel a szemlélettel igyekszünk megvalósítani, Célunk, hogy jobb állapotban adjuk át Debrecent a következő generációk számára, mint ahogy az elődeinktől kaptuk

– emelte ki Balázs Ákos, alpolgármester.

A most átadott villámtöltő 1 db legalább 42 kW teljesítményű „CHAdeMO” és 1 db CCS töltőfejjel rendelkezik, valamint 1 db töltőbe integrált legalább 4 méter hosszúságú töltőkábellel van felszerelve. Ez a töltőállomás az „A” típusúakhoz képest lényegesen rövidebb idejű – átlagosan 25-30 perces – töltést tesz lehetővé és egy telefonos applikáció segítségével használható.

Az „A” típusú töltőberendezéssel üzemelő elektromos töltőállomások teljesítménye 2×22 kW (azaz két 22 kW-os töltést tudnak egyszerre lebonyolítani). Átlagos töltési idejük 1,5-3 óra. Az ilyen típusú elektromos töltőállomásoknál összesen 18 zöldre festett parkolóhely áll rendelkezésre, melyek kizárólag a töltés idejére vehetők igénybe. Az „A” típusú elektromos töltőállomások használata – mint ahogy a zöld rendszámú autók számára a debreceni fizető várakozóhelyek használata is – ingyenes a városban.

Itt találhatók az „A” típusú töltőberendezések Debrecenben:

Főnix Csarnok parkolója, Nagyerdei körút (Egyetem tér), Hatvan utca 1. előtti parkolóban 2 db töltőállomás 4 db zöldre festett parkolóhellyel, Piac utca 45. előtti parkoló (Széchenyi utca felől), Péterfia utca 29-31. előtti parkoló (Egymalom utca kereszteződésénél), Bem tér 14. alatti társasház parkolója, Kálvin tér 14., Piac utca 28/b előtti parkoló (Kossuth utca felől).

Tóth-Fekete Róbert, a MOL-csoport Alternative Fuels területének vezetője az új debreceni villámtöltővel kapcsolatban úgy nyilatkozott: „Nagy öröm számunkra, hogy Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával – a Jedlik Ányos Terv részeként – kivitelezett közös projektünk keretében a városlakók és az idelátogató turisták számára telepíthettünk egy nagyteljesítményű elektromos töltőt. Mindez fontos lépés abban a sorban, hogy Magyarországon és a teljes közép-kelet európai régióban egy összefüggő és kényelmesen igénybe vehető töltőhálózatot hozzunk létre.

A ma átadott töltőkkel együtt a régióban már 122 elektromos gyorstöltő működik a MOL fejlesztéseinek köszönhetően, év végéig a számuk pedig 174-re nő.”

Fotó: Miskolczi János