Azonosító jelet kaphatnak a kerékpáros és robogós futárok Budapesten

Helyi hírek

Egyedi azonosító jelet kaphatnak a kerékpáros és robogós futárok az V. kerületi  polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter kezdeményezésére. A tervezet fő célja, hogy elősegítse a felelősségteljes, biztonságos közlekedést és a kölcsönös odafigyelést – derül ki a polgármester közösségi oldalán.

„Évek óta rendületlenül dolgozunk azért, hogy a belvárosiak számára biztonságos, élhető és fenntartható környezetet teremtsünk. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a közlekedében a résztvevők – mind a gyalogosok, kerékpárosok, robogóval, motorral közlekedők, mind pedig az autósok – egymásra való odafigyelése.

Mindezek jegyében korábban már több futárcég vezetőjét felkértem a békés egymás mellett élés érdekében nélkülözhetetlen fontosságú együttműködésre, azonban egyelőre (…) a közlekedési morál nem változott a futárok körében”- teszi hozzá.

Az elmúlt időszakban számos baleset történt a kerületben, amelynek kerékpáros vagy robogós futárok is részesei voltak, de azonosító jel híján a futárok felelősségre vonása nem megoldható.

A kerületi önkormányzat azt szeretné elérni, hogy minden Budapesten működő futárcég tüntesse fel az egyedi, jól látható azonosító jelet csomagszállító dobozain.

Az azonosításnak nem a büntetés a célja, hanem az, hogy visszatartó erőként funkcionáljon a közlekedési szabálytalanságok megelőzésében, továbbá, hogy elősegítse a forgalomban való felelősségteljes részvételt.