Kórházban, ápoló

Az egészségügyi szakdolgozók is az orvosokéval arányos béremelést követelnek

Ország

Az ő bérük még inkább a tragikus kategóriába tartozik. Szombaton Orbán Viktor azt ígérte, hogy 2022-23 körülre megduplázza az orvosok fizetését. A hír hatására a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) közleményt adott ki, melyben azt kérik, hogy 2021 elején a szakdolgozók és a többi közfinanszírozott egészségügyi dolgozó az orvosokéval arányos béremelésben részesüljön.

A béremelésre szerintük főleg azért van szükség, mert

a meghirdetett orvosbér-emelés – ha az nem jár együtt a többi egészségügyi dolgozó bérrendezésével – komoly bérfeszültséget generál.

Itt az orvosi bértábla, ennyit fognak keresni a fizetésemelést követően

Azt is kiemelik, hogy Magyarországon a szakdolgozók hiánya ma már feszítőbb, mint az orvosoké, de a Magyar Orvosi Kamara és Orbán Viktor megbeszélésén róluk nem esett szó.

https://www.facebook.com/fesz.eu/posts/3290910404357952

A közlemény szerint az eddig beígért szakdolgozói béremelésekkel nem lehet elérni a képzett munkavállalók megtartását, s különösen leértékeltnek érzik magukat most, az orvosok számára eldöntött béremelések fényében. Azt kérik, hogy a 2022-re tervezett szakdolgozói béremelést a kormány hozza előre 2021-re, valamint a béremelések százalékos mértékének a megemelését, hasonló nagyságúra, mint amit az orvosok elértek. A részletekről javaslatot küldenek a kormányfőnek.