Nem álltak szóba a gyulai rendőrök az ellenzéki tüntetőkkel

Ország

A héten már két embert is rémhírterjesztés vádjával vittek be a rendőrségre. Az egyik áldozat Csóka-Szűcs János, a Momentum gyulai tagja, akit azért vittek be, mert egy zárt Facebook-csoportban megosztotta Hadházy Ákos tüntetésre felhívó posztját azzal a kommentárral, hogy “Gyulán is kiürítettek 1170 kórházi ágyat”, és súlyos betegeket küldtek haza. Jánost, aki mozgássérült, a kihallgatás után a rendőrség az utcára rakta, akinek így egy óráig tartott hazasétálnia.

A Momentum és Hadházy Ákos közös “szolidaritási sétát” szervezett Gyulára péntek délutánra, hogy megmutassák: kiállnak a szabad véleménynyilvánítás mellett. Az esemény utáni sajtótájékoztatón Fekete-Győr András és Hadházy Ákos mellett részt vett Szél Bernadett és Márki-Zay Péter is.

A gyülekező annál a Petőfi szobornál volt, ahonnan Jánost már egyszer, 1987-ben elvitték – azért, mert a hivatalos március 15-ei ünnepi rendezvény helyett inkább Petőfi szobra előtt tisztelegtek. A szobortól a rendőrség épületéhez több, mint száz fő kíséretében sétáltak át Csóka-Szűcs Istvánt kísérve a politikusok. A rendőrkapitányság épületébe Hadházy Ákos, élve képviselői jogaival, azzal a szándékkal ment be, hogy érdeklődjön Csóka-Szűcs ügyének helyzetéről és arról, hogy a lefoglalt informatikai eszközeit mikor fogja visszakapni, de az ajtón belépve

azt az információt kapta, hogy már üres az épület, senki nem dolgozik.

A sajtótájékoztatón Fekete-Győr András elmondta:

János ajtaján egy Facebook-megosztás miatt dörömböltek a rendőrök – az igazi tolvajok ajtaján nem dörömbölnek, hiszen éppen ők uszítják a békés emberekre a rendőröket – akik nyilván maguk is tudják, hogy lenne jobb és fontosabb dolguk is.

Amikor a Fidesz elfogadta a felhatalmazási törvényt, sokan pont arra figyelmeztettek, hogy a Fidesz békés emberek, ellenzékiek ellen fogja használni azt. Hogy mi számít rémhírkeltésnek, azt Orbán Viktor dönti el.

Olyan embereket küldött haza a kórházból Orbán Viktor, akik ápolásra szorultak. Közülük több, mint tízen meghaltak. Ez nem rémhír, hanem tény. Az sem rémhír, hogy százezrek váltak munkanélkülivé az elmúlt napokban. Az sem rémhír, hogy a kormány ezeknek az embereknek nem segít. A csődbe ment cégeket pedig fel akarja vásárolni Mészáros Lőrinc néven az ország leggazdagabb sikkasztója, Orbán Viktor. Nem rémhír az sem, hogy a vírus kapcsán a magyar kormány elhallgatja az adatokat az emberek elől, hamisít, és a fő célja a védekezés helyett a politikai felelősség hárítása. 

Fekete-Győr András mellett beszélt Csóka-Szűcs János is, akit nem, hogy megijesztett a szerdai történés, de sokkal inkább feltüzelt: “Hajrá folytassák, annál gyorsabban leszünk ezen túl”.

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Márky-Zay Péter beszédeikben a szolidaritás és a közösségi kiállás fontosságára és hívták fel a figyelmet. Figyelmeztették Orbán Viktort és a kormányt, hogy nem fognak elhallgatni, nem fogják hagyni az önkormányzatok kivéreztetését, az oligarchák további hízlalását, az ártatlanok letartóztatását. Addig fognak kérdezni, amíg válaszokat nem kapnak és addig fognak küzdeni, amíg a Fidesz kommunizmusának vége nem lesz.

A sajtótájékoztató után a résztvevők véleménynyilvánítás szabadságát kihasználva dudálva, hangos hangjelzéssel autóztak körbe a településen. “Nem fogjuk a bűnös kormányzati intézkedéseket némán követni” – búcsúzott Hadházy.